NPO-gelden inzetten voor cultuureducatie

Cultuureducatie koppelen aan thema's voor wereldorëntatie, dat doen we bij Cultuurkade al een aantal jaren op maat en op verzoek.


Door de komst van de NPO-gelden zien we dat steeds meer scholen hier op inzetten.

Nadat wij in juni een advies hebben geschreven, zijn diverse scholen in Meierijstad enthousiast met ons in gesprek gegaan hoe ze de NPO gelden in kunnen zetten. Natuurlijk hopen wij dat na een positieve ervaring het over een tijdje een vanzelfsprekendheid wordt om thematisch onderwijs en cultuureducatie te koppelen. Zo komt cultuureducatie er niet bij, maar past het bij wat je al doet. Het kan zorgen voor versterking en verdieping van het lesprogramma. Wij vinden het fijn om diverse projecten die al lopen met jullie te delen.

Zo werkten de scholen van het Mariacluster in de periode tussen de zomer- en de herfstvakantie met het thema 'een eigen plek'. Op ons advies maakten zij afspraken met de architecten van Architectuurlessen voor het uitvoeren van gastlessen van groep 1 tot 8. We ontvingen goede reacties van de scholen.
Op dit moment zijn ze bezig met het thema 'Verre wereldreizen'. We hebben ze daarvoor gekoppeld aan Kai Tholen voor danslessen, ook voor alle groepen. En zo helpen we de scholen dit schooljaar op maat met al hun wereldoriëntatie thema's te koppelen aan een kunstdiscipline en gastdocent.

Van basisschool Edith Stein ontvingen we een vergelijkbare vraag. Het eerste thema van dit schooljaar was 'Experimenten'. Voor hen ontwikkelde Phoenix docente Nicole Minneboo op maat Kunstructeur-achtige lessen, waarbij de leerlingen naar hartelust mochten experimenteren met materialen en ontwerpideeën.
Het tweede thema van dit schooljaar bij deze school staat in het teken van 'Onze aarde'. Meierijstadsdichter Rick Terwindt verzorgt op dit moment voor alle groepen lessen Taalbeleving.
Met groep 1-2 vloog hij dwars door de seizoenen en schreven de kleuters samen met hem het volgende gedicht als resultaat:

Herfst

Laatst kwam ik wat kabouters tegen
Die wilden schuilen voor de regen

Ik kon het aan mijn water voelen
Die kabouters bedoelden paddenstoelen

Maar kabouters zijn met z'n zovelen
Zo veel daken en zo veel stelen

Hoe groeit zo'n paddenstoel deze dagen?
Dat moest ik aan de herfst vragen!

Kijk van dit soort samenwerkingen worden we bij Cultuurkade super blij. We hopen je met deze voorbeelden te inspireren om met jouw school ook een soortgelijke samenwerking aan te gaan.