200 jaar Zuid-Willemsvaart

“Dit is betekenisvol onderwijs. Leerlingen leren hoe het verleden invloed heeft op de toekomst én dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun eigen omgeving”. Het educatieprogramma voor 200 jaar Zuid-Willemsvaart staat in de steigers.


In 2022 is het 200 jaar geleden dat werd begonnen met het graven van de Zuid-Willemsvaart. Het kanaal heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de logistieke ontsluiting en industrialisatie van Meierijstad. En dat doet het nog steeds. Het kanaal is niet meer weg te denken uit onze omgeving. Op 23 februari a.s. presenteren we een educatief programma met lesmateriaal voor in groep 7-8 en het voortgezet onderwijs. De uitvoering van het project gaat plaatsvinden in mei en juni.

Gemeente Meierijstad gaat het jubileum van de Zuid-Willemsvaart vieren en vroeg zich af; “Wil het onderwijs hier ook een aandeel in”? Begin 2021 verspreidde Cultuurkade een behoeftepeiling onder leerkrachten. Hierop kregen wij ontzettend veel respons. Voor ons was duidelijk dat we ‘200 jaar Zuid-Willemsvaart’ niet onopgemerkt voorbij kunnen laten gaan in het onderwijs. We gingen voor jullie aan de slag en nodigden geïnteresseerde leerkrachten en partners uit voor een eerste brainstormbijeenkomst.
Daar uit voort kwamen de belangrijkste kaders:
● Doelgroep 7-8 en het voortgezet onderwijs
● Persoonlijke verhalen
● Verschillende perspectieven
● Verleden-heden-toekomst.
En daarmee varen we onze koers.

Op 10 december verstuurden we een brief naar alle PO en VO scholen in Meierijstad.
Daarin staat o.a. informatie over hoe het lesmateriaal is opgebouwd. Mogelijkheden om het onderwerp aan te laten sluiten bij een diversiteit van thema's in het onderwijs. En we doen een oproep aan alle leerkrachten van groep 7-8 en docenten VO die hiermee gaan werken.

​​​​​​​Je leest de brief met alle informatie hieronder (PDF).


PDF downloaden