200 jaar Zuid-Willemsvaart

Het is tot zover een succes: het educatieve aanbod voor Zuid- Willemsvaart- 200 jaar staat op de site en de scholen kunnen gaan boeken. Een educatief programma waarbij Verleden, Heden en Toekomst van Meierijstad voor de leerlingen gaat leven.


Leerlingen ervaren met dit programma hoe verschillende belangen in de samenleving een rol spelen en hoe zij zelf met hun keuzes daar invloed op kunnen uitoefenen.

​​​​​​​Even terug naar de online presentatie van 23 februari; wij vonden het spannend, natuurlijk hadden we het liever live gedaan om de reacties beter van de gezichten af te lezen, te voelen hoe de informatie overkwam…Maar toen we eenmaal startten en alle gasten enthousiast waren binnengelopen en we zagen hoeveel mensen er ingelogd waren viel de spanning grotendeels weg.
Wat fijn om al die veelal bekende gezichten te zien! En al snel volgden er heel veel complimenten via de chat, we kregen er rode wangen van en werden zelf ook steeds enthousiaster!

De betrokkenheid van het onderwijs, zowel PO als het VO was ontzettend fijn gedurende het hele ontwikkeltraject. Met veel partners hebben we fijn samengewerkt en zijn er mooie activiteiten tot stand gekomen.

Na een korte introductie hoe alles tot stand was gekomen en het delen van het programma werd er uitgebreid aandacht gegeven aan het basislespakket ‘Graven naar de Toekomst’. Jolijn Rietbergen ( Stip & Lijn) en Patrick van Lierop en René Höppener (Global City) die dit hebben ontworpen legden d.m.v. informatieve, maar ook leuke en vlotte, filmpjes uit hoe verleden, heden en toekomst verweven zitten in het lespakket wat uit drie onderdelen bestaan: de Escapekist, het Ontwerpen en het Bouwen. Na de filmpjes was er de mogelijkheid om vragen aan hen te stellen via de chat.

Naast het lespakket zijn er ook -naar keuze- activiteiten op het boekingssysteem te vinden:

  • 'Bouwen bij Let's Play': maak de tekening werkelijkheid door deze te bouwen in 3D. Met technische snufjes zoals zonnecollectoren en windmolens maak je een duurzaam plan.
  • ‘De vaart vertelt’: een heuse boottocht met schipper Martijn (mogelijk gemaakt door o.a. gemeente Meierijstad en de bibliotheek) naar Van Berkel waar de Meierijse Stadsdichter Rick Terwindt met de kinderen een bijzondere rondleiding over het terrein gaat geven, een ervaring die ze niet snel zullen vergeten.
  • ‘Kanaal en kunst’ een beeldende opdracht waarbij verdieping over water in kunst centraal staat en je je eigen kanaal gaat tekenen.
  • Bij museum SIEMei krijgen de leerlingen de ontwikkeling van de industrie en techniek te horen, zien en ervaren, zij hebben dit i.s.m. Heemkundekring Vehchele tot stand gebracht.
  • Verder heeft Phoenix Cultuur een aanbod in de verschillende disciplines: ‘Verrassingen van water’ (dans), ‘Terugvaren naar toen’ (theater),’ Knallende Kanaalgravers’ (percussie) en ‘Natuur in mensenhanden’ (beeldend/grafiek).
  • De bibliotheken in Meierijstad zullen thematafels inrichten en poëzie en beeldend werk van de leerlingen laten zien.
  • En er staan op de site ook trainingen waar de leerkrachten zich voor in kunnen schrijven.

Veel om uit te kiezen en allemaal goed afgestemd op het onderwijs: aansluitend op de thema’s waar de scholen mee werken, lokaal erfgoed waar leerlingen blij van worden en er hun verdere leven baat van ervaren. Als zij na dit project langs de Zuid-Willemsvaart wandelen, fietsen of meerijden in bus of auto hopen we dat ze verwondert zijn geraakt, dat ze een eigen verhaal over het kanaal kunnen vertellen over wat het heeft betekend en nog steeds betekent voor Meierijstad. Dat ze zich bewust zijn van de verschillende belangen in de samenleving en dat zij daarop met hun keuzes  invloed hebben op hun omgeving. Dat ze hebben geleerd om samen te werken en ook voor elkaars keuzes open te staan en begrip te hebben en met andere ogen naar het kanaal zullen kijken!

De periode waarin alles gaat plaatsvinden: vanaf de meivakantie tot de zomervakantie.

Dat de scholen erg enthousiast zijn bleek meteen al na de presentatie: er waren al volop aanmeldingen!