Kleine geluidenvissers gespot

Leerlingen van de Wissel op zoek naar mooie geluiden.


De kleuters van bs de Wissel hebben afgelopen weken gewerkt met de leskoffer De Geluidenvisser. Op de foto's zie je hoe de kinderen vol aandacht buiten op pad zijn, op zoek naar mooie geluiden. Op de laatste foto zie je Noah verkleed als Geluidenvisser.

Over de geluidenvisser:
Kleuters zijn misschien wel de meest ideale luisteraars. Ze horen allerlei geluiden die volwassenen al lang niet meer opvallen. Jonge kinderen ervaren geluiden om hen heen nog als uniek. Geluiden uit de omgeving beïnvloeden het gedrag van jonge kinderen sterk. Geluiden kunnen kinderen geruststellen, maar ook beangstigen. Zo kan een grommende hond van de buren, die ‘s nachts wordt uitgelaten, ineens een enge ervaring worden. Geluid is een bron van plezier of angst en alles wat daar tussen in zit. Geluid beïnvloedt hoe kinderen iets interpreteren en betekenis geven.

Met het project ‘De Geluidenvisser’ doen kinderen ervaringen op, waarbij de focus op geluid ligt. Het personage Pi-oew, De Geluidenvisser, neemt kinderen mee naar een wereld vol met geluiden. Het verhaal van Pi-oew gaat over zijn verwondering voor geluiden. Met een paar goede oren en verbeeldingskracht brengt hij jonge kinderen naar een wereld vol geluiden. Centraal staan het luisteren naar geluiden, het zelf maken van geluiden en het communiceren met geluiden. De oren spelen in dit project ‘de hoofdrol’. De kinderen worden op een speelse manier begeleid in hun beleving van geluiden. Elke les begint met een filmpje van Pi-oew, die de kinderen mee neemt in zijn zoektocht naar geluiden. Als gids enthousiasmeert hij kinderen voor alles wat geluid maakt.