"Wat zit er in al die containers?"

"Ik had niet gedacht dat die containers zo groot zijn van dichtbij." en "Is dit allemaal op straat bij elkaar geveegd?"


Dit zijn zomaar twee opmerkingen die wij hoorden bij de pilot van 'De vaart vertelt'.  
De leerlingen van de TOPklas van de Uilenbrink hebben ervan genoten en hun juf, Jorine van Marrewijk ook, zij vond het zeer de moeite waard!

Vlak voor de meivakantie stapten de leerlingen aan boord van de boot van kapitein Martijn. Zij maakten kennis met Fieke, die de rol van verhalenverteller aan boord met verve uitvoerde. Zij kroop in de huid van een boerin die haar land moest afstaan voor de aanleg van een nieuw te graven kanaal. Ondertussen voer de kapitein naar de terminal in de industiehaven en daar mocht de groep aan wal.

Aangekomen bij Van Berkel werd de groep ontvangen door stads- en kanaaldichter Rick Terwindt. Hij werkt op deze indrukwekkende plek en nam hen mee in deze bijzondere plek waar vele verhalen verstopt zitten achter de gesloten deuren van al die gekleurde containers die per schip werden aangevoerd. Ze kwamen oog in oog te staan met de behoeftes van vandaag, met wat wij het liefst morgen al in huis willen hebben. Maar ook met de spullen die we sinds gisteren niet meer willen. En dat ontlokte de leerlingen tot o.a. de quotes hierboven.
Het bezoek aan Van Berkel werd door de leerlingen en Rick op poëtische wijze afgesloten.  

Afgelopen jaar is een groepje leerkrachten uit het PO en VO nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het lesmateriaal rondom de viering van 200 jaar Zuid Willemsvaart. Er werden ideeën opgehaald, gebrainstormd en plannen uitgewerkt. Waarna Jolijn Rietbergen van Stip en Lijn en Patrick en René van Global City, het lesmateriaal ontwikkelde in opdracht van Cultuurkade.
Jorine van Marrewijk, leerkracht van de Uilenbrink was bij het hele project betrokken en bood aan om het ontwikkelde lesmateriaal samen met de leerlingen van de TOPklas uit te testen. Door het ontstane enthousiasme wilde ze ook graag meewerken aan de activiteit 'De vaart vertelt'.  Het poetische resultaat dat Rick Terwindt maakte met de input van de leerlingen lees je hieronder:

Voor stoel staan

Hoe aalscholvers op en neer
Verbaasd voorbijrazen telkens weer

Containers, hoe hoger het staat
Des te beter het hier verder gaat

Heel veel leren, nog meer komt binnen
Containers vol verhalen, zelf te verzinnen

Interessant! Van afval tot apparatuur
Raar maar waar, te kort de levensduur

Afval, niet vies als je het recyclen kan
Kom dichterbij, we maken er wat moois van