Doordrenkt met regenwater, informatie, verwondering en inzicht!

Op 8 juni waren we verheugd de Studiemiddag en de presentatie van het kunstmenu van Cultuurkade weer live en met een flink aantal deelnemers te mogen organiseren.


Bij binnenkomst hoorde ik een ICC zeggen: ‘mijn collega zei: daar moet je naartoe gaan; altijd lekkere dingen!’ jazeker zowel voor de fysieke als geestelijke mens werd weer van alles aangedragen. Het was een middag met een verassende inhoud.

Straatwild
Het begin van de middag was meteen al heel bijzonder: de voorstelling Straatwild van dansgezelschap ‘Vloeistof’ waarbij iedereen een koptelefoon kreeg en wie dat wilde of nodig had een regenponcho aan want we gingen naar buiten en het regende pijpenstelen! Door de koptelefoon werden naast muziek ook vragen gesteld waardoor je op een andere manier de omgeving en voorbijgangers ging beleven. Ineens bleek een dansgezelschap bleek onder de voorbijgangers aanwezig te zijn. Verbaasd volgde iedereen de bewegingen waarbij de regen hen totaal niet meer deerde. Een paar opmerkingen: ‘het had langer mogen duren’ en ‘ik wil wel meebewegen maar ik weet niet hoe.’

Goed of fout?
Weer terug binnen blikten we terug op de voorstelling die we net gezien, beleefd en ervaren hebben. Die hadden we niet zomaar geprogrammeerd. Zoals we ook niet het kunstmenu zomaar programmeren. We willen iets teweeg brengen, want cultuureducatie gaat voor Cultuurkade over persoonsvorming. Wie naar kunst kijkt, kijkt naar zichzelf. Je leert over jezelf en over de ander, dat er andere perspectieven zijn. En dus ook: hoe verhoud ik mezelf tot de ander en de wereld?

Wij vinden het mooi, dat je naar hetzelfde kijkt, maar iets anders ziet. En dat je elkaar daar beter door kunt leren kennen. Dit merken we bij voorstellingen regelmatig, dan komen er wisselende ervaringen of evaluaties terug. Daar kun je niks aan doen, want het is ook hoe jij persoonlijk daar zit, je neemt altijd jezelf mee. Iets trekt jouw aandacht om een bepaalde reden.
Weet dat het ook met leerlingen zo werkt, daar kun je alert op zijn met leerlingen tijdens het reflecteren. En ben je dus ook bewust van je eigen beleving. Die is niet van iedereen hetzelfde.

Kunst en cultuur zijn geen wiskunde, er is geen goed of fout. Dat maakt het meteen een veilig medium voor gespreksonderwerpen. Om jezelf, de ander en andere perspectieven te ontdekken. Er mag ook weerstand zijn want zonder weerstand geen groei.

Wat we iedereen gunnen is zonder oordeel kijken, met een open blik.
Weet dat dit onze achterliggende reden is met de programmering van het kunstmenu.
En dat zullen jullie steeds meer terug gaan zien en herkennen de komende jaren.

Een mijlpaal
Komend schooljaar doen voor het eerst àlle scholen in Meierijstad mee met het Kunstmenu.
Er volgde een heldere en duidelijke uitleg over het Kunstmenu. Met uitleg over het waarom van een kunstmenu in Meierijstad en hoe het nu is opgebouwd. De inhoud van het menu voor komend jaar is in deze online presentatie terug te vinden.

Komende jaren: Innoveren Kunstmenu
De deelnemers werden uitgenodigd om mee te denken over de innovatie van het Kunstmenu. Door de schaalvergroting naar heel Meierijstad en de signalen die wij vanuit de scholen ontvingen, gaan we daar de komende jaren mee aan de slag. Met de input die wij ontvingen kunnen wij voorlopig vooruit. Heb jij interesse om als klankbord te fungeren, stuur ons dan een mailtje, wij willen graag zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen vanuit het onderwijs.  

Aan de slag
IDkr8 zette eenieder vervolgens tijdens een workshop aan het werk: aan de hand van portretfoto’s en er werd duidelijk:

  • Iedereen mag iets anders zien
  • Samen bespreken en luisteren en kijken naar de ander vormt je
  • Ongemak kan groei veroorzaken
  • Niet snel een oplossing willen bieden maar vragen stellen
  • Je staat er niet vaak bij stil dat er zoveel verschillende mensen, zoveel verschillen zijn!

Kortom een middag die afgesloten werd met een drankje en hapje en een ‘vol en rijk’ gevoel!



Tijdens de voorstelling Straatwild van Vloeistof hoorden we muziek op de koptelefoon. We kregen van diverse aanwezigen de vraag welke nummers het waren:
Torpedo van De Jeugd van Tegenwoordig.
Poison Lips (uitvoerende onbekend).