De Vaart Vertelt: jullie gedichten in de Bibliotheek

Al heel wat klassen stapten de afgelopen weken op de boot voor De Vaart Vertelt, ter gelegenheid van 200 jaar Zuid-Willemsvaart.


Tot aan de zomervakantie zullen nog meer klassen volgen. Naast een boottocht en een rondleiding langs de imposante kraan, stapels containers en bergen restmateriaal bij Van Berkel, gaan de kinderen ter plekke ook aan de slag met stads- en kanaaldichter Rick Terwindt. In een grote lege zeecontainer (dat galmt lekker!) leveren de kinderen spontaan prachtige woorden en zinnen. Ze ontpoppen zich stuk voor stuk tot ware 'spoken word' artiesten. Elk klassenbezoek levert een uniek gedicht op, dat de jonge talenten samen met de stadsdichter realiseren.

Gedurende de zomermaanden krijgen de gedichten een plek in de Bibliotheken in Veghel, Sint-Oedenrode, Schijndel en Erp. De eerste gedichten zijn hier inmiddels te bewonderen. En daar blijft het niet bij. De gedichten komen ook in een speciale dichtbundel te staan. Rick is enthousiast over het talent van de leerlingen: "Ik ben echt blij verrast met het moois dat ontstaat als we ze de ruimte geven om te dichten. Ze komen ter plekke met hele leuke vondsten. Een voorbeeld: 'Met vijf containers hoog, blijven er vier droog.' Mooi toch! En wat denk je van deze: 'Een boot vaart door de golven, de golven gevaren door de boot.' Prachtig, echt po√ęzie!"

Eind dit jaar komt een dichtbundel uit over 200 jaar Zuid-Willemsvaart. Ook de gedichten van de deelnemende klassen krijgen daarin een plek.  Een leuk cadeau voor de feestdagen dus.

Tekst Evenlien Lucius, Bibliotheek Meierijstad


Gedicht van gr 6-7 bs De Vossenberg