Schoolverlaters ’t Ven actief bij het Gilde

Maandag 13 juni, de schoolverlaters van Basisschool ’t Ven gaan met meester Frank Holthuizen op de fiets naar het Veghelse Sint Barbaragilde.


Prachtig weer, begeleiding erbij en daarna op de fiets naar het schoolverlaterskamp deze week in Heeswijk.
De sfeer zit er goed in als ze op het Gildeterrein aankomen en opgewacht worden door het Gilde. Uitleg van allerlei Gildezaken hoort erbij natuurlijk. Ze willen het ook echt wel weten hoe dat was in de Middeleeuwen en hoe het nu is natuurlijk.

Wat doet het Gilde in deze tijd in Veghel ?

Hoofdman Ruud Eekhof licht toe dat het Gilde bij officiële gebeurtenissen wordt uitgenodigd en ook dat ze ook voor de Veghelse gemeenschap actief zijn. Bijvoorbeeld volgende week de Vaderdagmarkt samen met de Carnavalsvereniging. Maar ook de ijsbaan in december met de Rotary, voor de jeugd om ze met school gratis en gezond te laten schaatsen. Maar ook uitleg over het kruisboogschieten en het jaarlijks Koningschieten. Gildebroeder Toon van den Heuvel legt uit wat de hellebaardiers doen bij het Gilde : de weg vrijmaken als het Gilde door de Veghelse straten gaat.

Actief : vendelen, trommen, buksschieten, kruisboogschieten.

In groepen ingedeeld gaan ze naar buiten en onder begeleiding maken ze in groepen kennis met het vendelen. “Poehh zwaar zeg zo’n vendel “, Héé keileuk dat trommen, gaat best goed “, “Kruisboogschieten is spannend hoor maar ook moeilijk zeg ! “. Ook het jeu de boules spel en zelfs sjoelen wordt net plezier gedaan. De school kwam niet met 30 maar 60 kinderen…toch liep alles perfect. Na elke ronde werd er door meester Frank gebeld en wisselde de groepen, zodat iedereen aan de beurt kwam.

De enige leerling die de jop van de 10 meter hoge schietboom weet te raken is Lars…bijzonder kerel !

Na de lunch op het veld in het zonnetje, stappen de leerlingen in groepen weer op : hun laatste schoolweek is hartstikke leuk begonnen !