Burgemeester van Rooij reikt prijs uit aan megatrotse leerlingen

De Burgemeester van Meierijstad schakelde in Cultuurkade’s educatieprogramma “Graven naar de toekomst” de hulp in van ruim 1500 leerlingen uit het PO en VO


“Help ons deze terreinen aan het water in Meierijstad inrichten". De verschillende belangen uit het verleden, bij het ontwerp van de Zuid Willemsvaart, spelen ook in het heden. Hoe verenig je wonen, landbouw, handel, natuur en vrije tijd”? Een vraagstuk waar de gemeente graag de jeugd bij betrekt. De Burgemeester vroeg nadrukkelijk om rekening te houden met duurzaamheid en de toekomst van Meierijstad, Nederland en de gehele planeet. “Hoe kunnen we deze plek het beste inrichten, rekening houdend met zoveel verschillende belangen?" Van mei t/m juli gingen 22 scholen uit Meierijstad  (figuurlijk) graven naar de toekomst. De ontwerpen werden beoordeeld en winnaars werden gekozen.

Vandaag was het zover: Burgemeester van Rooij reikte twee prijzen uit. De TOPKlas van OBS De Uilenbrink smulde van een heerlijke taart, omdat zij het meest creatieve ontwerp instuurden. Er werd met verschillende materialen creatief in 3D gebouwd.
De leerlingen van groep 7-8 van bs Edith Stein kregen de prijs voor het meest duurzame ontwerp. Alle belangen waren nadrukkelijk aanwezig en er was goed nagedacht over duurzaamheid. Ze lieten zien dat er voor iedere doelgroep een plek is in hun toekomstige wijk en er was te merken dat hier goede gesprekken en samenwerking aan vooraf is gegaan. “Er werd flink gediscussieerd toen we de 3D-ontwerpen bij elkaar hadden gezet; Waar moeten de wegen komen? En waar het groen?" aldus een leerling uit Zijtaart.

Burgemeester van Rooij was trots op beide groepen en bedankte de leerlingen voor het meedenken en hun creatieve en duurzame oplossingen. Tot slot nodigde hij hen uit om, op een later moment, nog in gesprek te gaan met de verantwoordelijk wethouder en ambtenaren, over de toekomst en innovatie van Meierijstad.  Wat een bijzondere afsluiting voor zowel de leerlingen, leerkrachten, Cultuurkade en de Burgemeester. En hun ouders: “Mijn zoon kwam megatrots thuis met het verhaal van de prijs en dat de burgemeester die persoonlijk kwam uitreiken”. Het jubileum van de Zuid-Willemsvaart wordt bij deze leerlingen niet snel vergeten.

Hoe heeft de plek waar je geboren bent, zich gevormd? Welke keuzes hebben mensen in het verleden gemaakt, zodat je leefomgeving is zoals die is? En welke invloed heeft dat op jou, op de mensen om je heen, op jouw sociale omgeving? Cultuurkade Meierijstad koos het verleden – heden – toekomst als rode draad in het educatiepakket dat werd ontwikkeld i.h.k.v. 200 jaar Zuid-Willemsvaart. Lessen uit de geschiedenis werden doorgetrokken naar inzichten die vandaag en morgen nog steeds relevant zijn. Leerlingen leerden hoe hun leefomgeving zich heeft gevormd, dat er altijd verschillende belangen zijn in een maatschappij, dat het belangrijk is om samen te werken. Maar ook dat ze zélf iets kunnen veranderen, dat ze hun eigen toekomst kunnen ontwerpen. Het kreeg de titel “Graven naar de toekomst”.

En zo sloten wij op feestelijke wijze de educatieve activiteiten rondom 200 jaar Zuid Willemsvaart van dit schooljaar af.

Foto 1: Uilenbrink TOPKlas met Burgemeester van Rooij, leerkracht Jorien van Marrewijk en Fieke Barten van Cultuurkade.
Foto 2: Bs Edith Stein belangen
Foto 3: Basisschool Edith Stein 3D ontwerpen
Foto 4: De taart voor meest creatieve ontwerp