Oog in oog met Rembrandt in het HNBM

Deze oktober logeert Rembrandts De vaandeldrager in ​het Noordbrabants museum.  Ga in de klas aan de slag met het gratis lesmateriaal.


In de maand oktober sta je in Het Noordbrabants Museum oog in oog met De Vaandeldrager (1636). Rembrandts ambitieuze meesterstuk is namelijk op tournee! De vaandeldrager hangt naast een aantal sleutelwerken uit de vaste collectie van het museum. Hierdoor krijg je een goed beeld van de Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw: een periode waarin volop ideeën en inspiratie werden uitgewisseld tussen kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.

Laat je leerlingen kennismaken met Rembrandts vaandeldrager. ThiemeMeulenhoff heeft samen met het Rijksmuseum lesmateriaal gemaakt bij het schilderij van Rembrandt. Je vindt het in de link hieronder. Wat is een vaandeldrager eigenlijk? Wat maakt Rembrandt zo’n bekend en geliefd kunstenaar? En wie zijn eigenlijk de vaandeldragers van nu?

Er zijn activerende opdrachten beschikbaar. Een mooie voorbereiding voorafgaand aan een museumbezoek, of goed toe te passen in je lessen in de klas.

Kom je liever De vaandeldrager met jouw leerlingen in het echt bekijken? Boek dan een van de speciale rondleidingen, of download het lesmateriaal.


NB. De Vaandeldrager is tot en met april 2023 op toernee.