Educatieprogramma Beholders VO

Wat zou je kiezen? Een week lang niet in de spiegel mogen kijken, of een week lang dezelfde kleren moeten dragen? Hoeveel uur per dag zit jij op Social Media? En ken je iemand die zelf weleens gepest is via social media?


Dit zijn een aantal vragen die voorbij kwam tijdens het educatieprogramma van Beholders waar ruim 700 VO-leerlingen aan deelnamen.

Naar aanleiding van het educatieprogramma in 2021 hebben we met de verschillende partners samengezeten, goed geëvalueerd en een aantal belangrijke leerpunten vastgesteld. Deze leerpunten zijn in deze editie doorgevoerd.

Er is een afwisselend programma gemaakt waarbij verschillende maatschappelijke thema’s aan bod komen. Er is gezocht naar documentaires die aansluiten bij thema’s als diversiteit, identiteit, vrijheid en die tegelijkertijd ook luchtig genoeg zijn om leerlingen aan te preken en hen uit te dagen om met elkaar in gesprek te gaan. De leerlingen konden vooraf kiezen uit 6 verschillende documentaires. De werkvormen die zijn ingezet zijn interactief. De ene keer reacties en stellingen, de andere keer een actieve workshop.

Door de dingen te bekijken vanuit het perspectief van een ander, creëren we respect voor anderen en worden leerlingen wijzer over zichzelf. Kunst, in dit geval documentaire, is een medium om bij jezelf te komen. En omdat je met elkaar in gesprek gaat, leer je ook iets over de ander. En over de wereld. Je verruimt je perspectief, je leert je in een ander verplaatsen.

Wat een energie was er voelbaar op de Noordkade die dag! Op naar volgend jaar.