Geschiedenisles in het veld

voor Eerdse leerlingen; ‘het gilde gaat over toen en nu


Leerlingen van basisschool Petrus en Paulus uit Eerde namen maandag een kijkje bij het Sint-Barbaragilde in Veghel. Niet als wervingscampagne voor nieuwe leden, maar omdat het hoort bij het cultureel erfgoed van de gemeente Meierijstad.

Meierijstad heeft vier gildes die behoren tot het immaterieel erfgoed van de gemeente.
,,We laten ze dan ook vooral een stukje historie zien", zegt staande deken Ruud Eekhof van het Sint-Barbaragilde. Hij heeft de leerlingen uit groep 5 en 6 net verteld van het 'bloedbad van Veghel’ in 1578, waarbij 500 boeren gedood werden door de strijders van Willem van Oranje. Die staken boerderijen in brand en wilden al het voedsel op het land verbranden, omdat de Meierij en Den Bosch op de hand van de Spanjaarden waren. Eekhof: ,,De schutters van het gilde beschermden de boeren, want er was geen leger, geen politie. Het Sint-Barbaragilde bestond toén al, in de Tachtigjarige Oorlog. Het gilde komt uit 1505.”

De Koning was Ben Hofhuis: zijn dochter (leerkracht bij basisschool Petrus en Paulus) kwam met haar klas naar het Gilde. Maar liefst tien Gildebroeders hielpen mee bij de diverse activiteiten en Ria Kroese zorgde voor soep bij de lunch. Alle Gildebroeders en zuster bedankt !
De kinderen hebben het heel leuk gehad. Zij vertrokken met de ouders na de lunch.

Bron
Tekst: Kirsten Rietbergen en Ruud Eekhof
Foto's Van Assendelft Fotografie - Jeroen Appels