Voorstelling Kaatje over scheiding ouders herkenbaar voor veel kinderen

“Je hoeft het als kind nooit alleen te doen en de scheiding van je ouders is niet jouw schuld"


KAATJE vertelt het verhaal over een kind dat dol is op haar ouders. Haar ouders zitten alleen midden in een proefscheiding. Kaatje moet iedere week met koffer en al op en neer om beide ouders te zien. Het liefste wil Kaatje dat haar ouders weer bij elkaar gaan wonen, maar iedere poging om ze weer bij elkaar te krijgen blijkt tevergeefs te zijn.

De voorstelling opent luchtig, maar al snel worden de serieuze problemen die bij een echtscheiding komen kijken naar voren gebracht. De kinderen worden gedurende de hele voorstelling betrokken bij het verhaal van Kaatje, die regelmatig bij de leerlingen advies en hulp gaat zoeken. De balans tussen comedy en ernst wordt vakkundig gehouden, waardoor de leerlingen zowel geëntertaind worden als zich gaan inleven in het verhaal van kinderen die in eenzelfde situatie zitten. De show eindigt met een scène die in het teken staat van bewustzijn richting de ouders. Kaatje laat weten van beide ouders evenveel te houden, maar dat ze door hun geruzie enorm voor het blok gezet wordt, alsof ze in twee Kaatjes in gesplitst. Na de voorstelling konden kinderen hun ervaringen over ruziënde ouders en spanningen binnen het gezin delen. De voorstelling had een duidelijke impact op zowel de kinderen als de aanwezige volwassenen.

“Het is fijn dat kinderen over zo’n lastig onderwerp op een veilige, laagdrempelige en soms ook luchtige manier een stem krijgen.” aldus wethouder Menno Roozendaal.

Theater AanZ bracht op 1 maart 2023 in samenwerking met Ons Welzijn en Lentl, de voorstelling KAATJE naar Schijndel. In deze voorstelling, die plaatsvond in ’t Spectrum, kwamen de leerlingen van groep 5, 6 en 7 van basisschool ’t Talent in aanraking met een onderwerp dat steeds meer kinderen raakt, namelijk echtscheidingen.

Bron: MooiSchijndel.nl
Foto's: Wiek van Lieshout