Nieuwe Makerswerkplaats

Ideeën ontstaan als je met materialen aan de slag gaat. Door te experimenteren met verschillende technieken en materialen, ontdek je hoé je iets gaat maken. Dat is de gedachte achter de nieuwe Makerswerkplaats op de CHV Noordkade in Veghel.


Ideeën ontstaan als je met materialen aan de slag gaat. Door te experimenteren met verschillende technieken en materialen, ontdek je hoé je iets gaat maken. Dat is de gedachte achter de nieuwe Makerswerkplaats op de CHV Noordkade in Veghel.

Na twee mooie jaren heeft Kreatech afgelopen december door omstandigheden haar deuren moeten sluiten. Vanaf 28 maart bouwt Phoenix Cultuur, in de geest en met de ervaringen van Kreatech, aan een nieuwe Makerswerkplaats powered bij Kreatech. In de Makerswerkplaats worden kinderen gestimuleerd om ideeën uit te voeren en iets te leren maken. Er zijn verschillende thema’s, waarbij de combi van creativiteit en techniek belangrijk zijn. Er wordt kennisgemaakt met meerdere gereedschappen en materialen, van plastic, papier, hout en metaal. Belangrijke ingrediënten zijn de grote variëteit aan gereedschappen, een mooie werkplaats en diverse technieken. Kinderen gaan met professionals spelenderwijs ervaren dat ‘maken’ waardevol is. Ze ontdekken oude én moderne technieken zoals timmeren, solderen, zeefdrukken, fotograferen, 3D ontwerpen, 3D printen, robotica (robots bouwen met elektronica) en nieuwe media zoals Virtual Reality.

Het thema waarmee de Makerswerkplaats van start gaat is ‘Waterland’. Tijdens de eerste bijeenkomst worden VR-brillen gezaagd. Met ambachtelijk met houtwerk, lenzen, boutjes en moertjes en een 3D-app van een onderwaterlandschap op de mobiel. Er worden ook waterwezens geconstrueerd die kunnen lopen of drijven op water. Vooraf wordt onderzocht hoe mobiele creaties kunnen bewegen op luchtdruk, warmte of elektriciteit. Natuurlijk is er volop aandacht voor de vormgeving; hoe moet het werkstuk eruit komen zien? Wat er gemaakt wordt zal bij elk kind anders zijn, want niemand denkt en doet hetzelfde, Ook zullen kinderen plezier ervaren van re- en upcycling. De professionals van Phoenix Cultuur die in toerbeurt samen met vrijwilligers de kinderen helpen en begeleiden in de Makerswerkplaats komen uit de media, kunsten, techniek en design.

De nieuwe Makerswerkplaats powered bij KreaTech start vanaf 28 maart, elke woensdagmiddag. Op de website van Phoenix Cultuur kunnen kinderen zich inschrijven voor 12 bijeenkomsten. www.phoenixcultuur.nl.