Bernadette bezoekt het MRK

Op 8 februari nam groep 4 van bs Bernadette deel aan het project van Ganzenveer tot ipad. Cultuurkade nam een kijkje, omdat we zo'n mooie evaluaties voorbij zagen komen.


Goed voorbereid door juf Laura en onder begeleiding van 7 (groot) ouders, betraden de leerlingen van groep 4 het museum voor Religeuze kunst in Uden. Ze werden ontvangen door 3 allervriendelijkste vrijwilligers van het museum. Na een kleine introductie mochten de kinderen zich hullen in echte (kleine) monnikspijen. En zoals het hoort liepen de kinderen vervolgens in een keurige rij en in stilte (ja, echt waar!) naar de lesruimte.

Met behulp van een korte film leerden de leerlingen meer over hoe vroeger boeken werden geschreven en gekopieerd (door overschrijven). En dat monniken er veel plezier in hadden om de eerste letter op de pagina mooi te versieren. Toen was het tijd voor de leerlingen om zelf aan de slag te gaan. Met behulp van een mal en potlood tekenden de leerlingen eerst een grote letter na. Toen kon het echte werk beginnen: aan de slag om te schrijven met een ganzenveer. Al gauw bleek dat het toch niet echt meeviel om dat heel erg netjes te doen. In opperste concentratie werd er getekend en geschreven, met hier en daar een helpende hand van een ouder of vrijwilliger van het museum.

De leerlingen mochten tussendoor ook nog kijken in een groot met de hand geschreven boek, zie de foto hierboven. En leerden zij hoe vroeger perkament gemaakt werd. Na iets meer dan een uur was het tijd om weer terug te keren naar het hier en nu. Wederom in een keurige rij, liepen de leerlingen met alle zelfgemaakte letters en een trots gevoel naar buiten en was het tijd om terug te keren naar de school en hun wereld vol met digitale middelen.

Cultuurkade bleef nog even achter om de vrijwilligers, die bijna allen een onderwijsachtergrond hebben, te complimenteren met dit mooie project en om te vertellen dat wij in de evaluaties zien dat dit project zeer goede beoordelingen krijgt.