Brabants kwartiertje met Van Gogh

‘Brabants kwartiertje met Van Gogh’, over Vincent van Gogh: een wereldberoemde kunstenaar met wortels in Brabant. Voor groep 1 t/m 8.


‘Brabants kwartierke is een typische Brabantse uitdrukking. Het geeft aan dat de lesactiviteiten kort maar krachtig zijn, maar ook langer kunnen en mogen duren.’
Vincent van Gogh is een wereldberoemde Brabander, die de provincie doorkruiste voordat hij naar Frankrijk vertrok. In Brabant liggen zijn wortels, hier besloot hij kunstenaar te worden en hier maakte hij zijn eerste grote schilderij: de Aardappeleters. En andere tekeningen en schilderijen over het boerenleven, het werken op het platteland en landschappen in Brabant. Brabants Kwartiertje met Van Gogh gaat over zijn leven, familie en zijn eerste stappen op het kunstenaarspad in Brabant.
Het lesproject heeft opdrachtkaarten voor onder-, midden- en bovenbouw. Op de voorkant van iedere opdrachtkaart staat een afbeelding van het erfgoed van Vincent van Gogh. Het bekijken, bewonderen en bevragen van dit erfgoed is het startpunt van een Brabants kwartiertje met Van Gogh. De opdrachten zijn kort en krachtig en kunnen los uitgevoerd worden of als projectdag of projectweek. Het lesmateriaal bestaat uit een map met daarin de docentenhandleiding, per bouw 10 opdrachtkaarten, werkbladen en 3 'buitenkaarten'. Het project/lesmateriaal is te bestellen via de website van Erfgoedbrabant.

Bezoek van Gogh in het Noordbrabants Museum
Het Noordbrabants Museum biedt een rondleiding aan over het leven van Van Gogh.
Iedereen kent Vincent van Gogh. Vaak zijn leerlingen bekend met de algemene weetjes: hij schilderde zonnebloemen, sneed zijn oor eraf, hij was heel arm, misschien een beetje gek zelfs? Ons museum geeft een breder beeld van Van Gogh gedurende de periode dat hij in Brabant woonde en werkte. Want hij was zoveel meer! Zo leren leerlingen Vincent als mens een stuk beter kennen, maar ook de verhalen achter zijn schilderijen.