Lijstje om mee te spelen

Dat muziek en taal zo goed samen gaan was voor de deelnemers aan de ICC-bijeenkomst op 1 november 2023 een fijne ervaring. Zie het als spelen, “proben”, om bijvoorbeeld muzikale begrippen op taal en stem toe te passen.


Met behulp van poëzie en een fijn lijstje met knoppen om aan te draaien werd er gewerkt o.l.v. Philzuid.

“Wie staan er straks op de vloer? Jullie allemaal!” workshopleider Michiel Bijmans hield ons van begin tot eind bij de les door zijn energie, bevlogenheid, tempo en kunde. Als regisseur liet hij ons zien en ervaren welke elementen van invloed zijn en welk effect je kunt bereiken met kleine ingrepen. De livemuziek deed daar nog een grote schep bovenop. Musici Anneloes de Hooge (cello) en Heidi Poessé (viool) wisten de stemming te veranderen, te verzwaren of verlichten door hun instrument anders te bespelen.

In hoog tempo mochten we gaan uitproberen hoe het is om aan een lijstje met knoppen te draaien. Om vervolgens te zien en ervaren wat een kleine aanpassing al doet met tekst of beleving.
Uitgangspunt waren twee fijne gedichten (Bert Schierbeek en K. Michel) waar drie groepen mee aan de slag gingen. Iets wat je ook in de klas kunt toepassen bij taal, poëzie of theater/musical/spel.
- Lees de tekst zelf
- Lees de tekst met elkaar hardop
- Wat staat er? Vogel de woorden uit
- Wat valt op aan de bladspiegel?
- Wie staan er op de vloer?
- Wie spreken er? Wanneer?
- Wat is de positie in de ruimte?
- Wat is de positie t.o.v. elkaar? (afstand – vorm)
- Wat doe je met het blaadje (tekst)?
- Welke keuzes maak je in houding/fysiek?
- Wat doe je met je blikrichting?
- Is er beweging? Wat? Wanneer?
- Hoe is het volume (hoe luid of zacht)?
- Hoe is het tempo?
- Hoe is de indeling van de tekst? (vallen er stiltes en wanneer?)

Er werd geprobeerd, gespeeld, geanalyseerd en gereflecteerd. En voor iedereen weer iets anders als opsteker om mee naar school te nemen. Dat je als leerkracht ook mag vertragen in woorden. Dat je je houding eens kunt veranderen, dichtbij en op dezelfde hoogte. Dat je poëzie op deze manier praktisch kunt toepassen in de klas. Dat je teksten en spel voor de musical op deze manier meer eigen kunt maken. Dat je door muziek te gebruiken in de klas een sfeer oproept en ander gedrag zult zien. En ook ‘smaakt naar meer’. Cultuurkade kijkt terug op een fijne bijeenkomst en wenst jullie veel plezier met spelen en uitproberen!

Heb je interesse om met (klassieke) muziekfragmenten aan de slag te gaan in je klas? Stuur dan een mail naar info@cultuurkade.nl dan sturen we je ze toe via WeTransfer.