Wie of wat mis jij?

Dat is een van de vragen die worden gesteld tijdens het project 'Vergeet mij nietje'.


Vergeet mij nietje is een literatuureducatieproject voor de groepen 3 en 4 en het duurt drie weken. Tijdens het project staat het prentenboek ‘Vergeet mij nietje’ van Milja Praagman centraal. Thema's die uitgewerkt worden tijdens de activiteiten zijn: missen, (t)huis, vriendschap, samen zijn, op reis gaan, bloemen en planten.

De bibliothecaris van Bibliotheek Meierijstad verzorgt een gastles in de klas over het werk van illustrator en schrijver Milja Praagman. De leerlingen zien een filmpje waarin Milja vertelt wat het betekent om een boek te maken en hoe zij op ideeën komt voor het verhaal en de illustraties. De bibliothecaris vult dit aan met voorbeelden uit andere boeken van Milja. De leerlingen luisteren en kijken aandachtig. Daarna wordt ook het verschil tussen knippen en stempelen uitgelegd en getoond.

Zij leest ook een paar gedichten voor en vraagt de leerlingen om in tweetallen telkens een paar woorden te onthouden die ze mooi vinden. Ze vertellen daarna waarom dat zo is.

Al eerder is de leerkracht met de leerlingen ook met opdrachten aan de slag gegaan waarvan de resultaten in de klas tentoongesteld zijn. De leerlingen hebben met hun leerkracht onder andere vriendschapsbandjes geknoopt en schreven een poesiealbumversje.