Kunstmenu 2024-2025 gepresenteerd

Het nieuwe kunstmenu voor schooljaar 2024-2025 is gepresenteerd !Sta even stil bij jezelf.

Denk eens na, wat heeft je geraakt de afgelopen tijd?

Wat houd je bezig?

Wat draag je met je mee?

Met deze vragen werden de aanwezige icc-ers gestimuleerd om los te komen van de hectiek van de school en klas, waar ze net vandaan kwamen. Even een moment van rust en reflectie alvorens we kennis zouden maken met kunstenares Noortje Haegens. Haar expositie 'Voor even' gaat komend schooljaar langs de scholen reizen. Tijdens de menupresentatie lieten we de icc-ers daar alvast kennis mee maken.  
Met de bovenstaande vragen als startpunt vóór we naar de expositie gaan kijken, laten we zien dat je altijd jezelf meeneemt. Dat wat er speelt in je dag of in je leven, neem je (onbewust) mee, bij het kijken naar kunst, het heeft invloed op je perceptie en wat je aanspreekt. We zeggen niet voor niets vaak: Wie naar kunst kijkt, kijkt naar zichzelf. Iedereen ziet iets anders, door daar samen over in gesprek te gaan ervaren we zelf hoe dat werkt.
En dat vertaalde zich ook tijdens de fotografie-opdracht buiten, waarbij we naar hartelust konden spelen en experimenteren. Iedereen werkte met dezelfde materialen en omgeving, maar toch waren de resultaten allemaal anders.
De workshop maakte het verband zichtbaar tussen cultuureducatie en persoonsvorming, een van de uitgangspunten die we gebruiken bij het programmeren van het kunstmenu.  

Na de workshop presenteerde Dorian het nieuwe kunstmenu.  Hieronder lees je de praktische informatie.

Praatpapier
N.a.v. jullie positieve reacties hebben we deze behouden. Dit document gebruik je als overzicht: Welke keuzes staan er naast elkaar? Wat spreekt ons aan? Gebruik het als praatpapier met je collega’s, en als checklist voor jezelf.
Let op: er zijn twee versies. Kies welk menu voor jouw school van toepassing is: het volledige kunstmenu of het voorstellingenmenu.
De beide versie van het praatpapier zijn ook online te vinden via deze link.
​​​​​​​

Website
Op de website vind je per voorstelling/project nog meer inhoudelijke informatie, waar je aan werkt (thema’s, burgerschapsbouwstenen, aanknopingspunten), en waarom wij voor dit aanbod hebben gekozen. En natuurlijk alle beschikbaarheid (vanaf 3 juni te zien).
Gebruik de filter die voor jou van toepassing is: “volledig kunstmenu” of “voorstellingenmenu” (via www.cultuurkade.nl/aanbod).
Vervolgens komt het volledige programma naar boven. Omdat je keuzes kunt maken hoef je niet meer álles wat je ziet, te boeken. Enkel jouw keuzes die je via het praatpapier hebt gemaakt.

Planning
Om jullie even wat inlees- en keuzetijd te gunnen is het aanbod vanaf maandag 3 juni te boeken via www.cultuurkade.nl. Zorg dat je éérst nieuwe groepen/klassen aanmaakt via Mijn Gegevens. We hopen dat zoveel mogelijk scholen vóór 24 juni reserveren. Je hebt de planning voor het komende schooljaar van culturele activiteiten dan al rond voor de zomervakantie. Tip: laat de data van de activiteiten ook opnemen in de jaarplanner van de school.

Keuzetool
Welke kapstok gebruik jij om keuzes te maken? Wat geeft de doorslag? Wat en wie heb je daar voor nodig? Download hier de Keuzetool.

Scenario vernieuwd kunstmenu
Tijdens de menupresentatie hebben we in vogelvlucht laten zien wat de aanzet is naar het vernieuwde kunstmenu. Met daarin de opdracht van directeuren, de inhoud; met cultuureducatie als startpunt met een mix van persoonsvorming en/of burgerschap, ik-de-ander-de wereld als onderlegger. Hoe dat er uit ziet kun je zien in de bijlage. In september-oktober willen we directeuren en icc-ers spreken om te kijken of we alle scholen blij kunnen maken met het volledige kunstmenu. Vervolgens beginnen we in november met de programmering voor schooljaar 2025-2026.

Tot slot
- Al het reguliere aanbod staat ook gereed om te boeken voor het nieuwe schooljaar (denk aan erfgoed, leskisten, projecten).
- Loop je ergens tegenaan, wil je even iets afstemmen? Bel, app of mail ons gerust!

Heel veel plezier en succes met het maken van keuzes!