Come Together viert kunst- & cultuurtalent in Meierijstad

Talenten vieren, jongeren de kans geven zichzelf te laten zien en de waarde van cultuureducatie (extra) onder de aandacht brengen. Dat was het idee achter ‘Come Together’, een avond waarop cultuurtalent uit het voortgezet onderwijs in Meierijstad zich liet zien en horen.


Dat was het idee achter ‘Come Together’, een avond waarop cultuurtalent uit het voortgezet onderwijs in Meierijstad zich liet zien en horen.

Zo’n 50 leerlingen van de middelbare scholen stonden op donderdagavond 27 juni op het podium van de Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade, en nog eens tientallen andere leerlingen hadden kunstwerken geëxposeerd in de foyer. “Een avond om heel trots op te zijn!”

Open podium
“Wie had dat gedacht, onze kleinzoon in het theater!” zegt een oudere man wanneer hij met een klein gezelschap het theater binnenloopt. In de foyer stuit het groepje meteen op beeldende kunst in allerlei vormen. Van etsen tot schilderijen en creatieve fotobewerkingen. Ook achter op het podium hangen twee enorme, kleurige doeken die speciaal voor Come Together gemaakt zijn door leerlingen van Kick Arts!, het naschoolse programma waar leerlingen onder begeleiding van een kunstprofessional hun creatieve talenten kunnen ontdekken. Bovendien gaat om 19.30u het open podium van start: maar liefst 20 acts, zo’n 50 leerlingen in totaal, komen voorbij. Op de avond komen allerlei partijen samen: het Fioretti College en Zwijsen College uit Veghel, het Elde College uit Schijnde en spin in het web Cultuurkade Meierijstad. Dat dit open podium georganiseerd wordt door de drie scholen samen, is geen toeval. Sinds het schooljaar 2022-2023 heeft het voortgezet onderwijs in Meierijstad de krachten gebundeld op het gebied van cultuureducatie.

Wanneer het open podium van start gaat, wordt al snel duidelijk hoe veelzijdig het talent onder jongeren in Meierijstad is. Waar we in de foyer al beeldende kunst zagen, komen nu zang, dans en muziek voorbij, in allerlei soorten en maten. De avond wordt aan elkaar gepraat door cabaretier en stand-up-comedian Marlon Kicken, die met zijn Curaçaose roots en Brabantse tongval direct iedereen aan het lachen maakt. “Ik ben Marlon en ik kom uit de buurt van Helmond. Dat kunnen jullie vast wel… zien! Toch?”

Puntje van de stoel
Bij de openingsact zit meteen iedereen op het puntje van zijn stoel. Een jongen van het Elde College verrast als de enthousiaste en opzwepende dj Droge Mango, compleet met lichtshow. Nu iedereen wakker is, volgt een prachtig liedje door Lein (vleugel) en Loes (zang). Het publiek is doodstil. Zo komen er deze avond nog tal van verrassende en indrukwekkende acts voorbij: rockbands, leerlingen die klarinet, marimba of piano spelen, verschillende soorten dans, gevoelige nummers of juiste stoere. Bij iedere act brengt Marlon een luchtige noot: “Waar zitten jullie pap en mam? Ouders, doe eens ‘whoeoeo’! We zien jullie niet in het donker!” De laatste act is een band in flinke bezetting, waarin ook een blazerssectie met dwarsfluitiste, twee trompettisten en een saxofonist niet ontbreekt.

“Voor sommige leerlingen is dit echt superspannend, maar ze dóén het gewoon!”

“Het was een prachtige avond waarop de talenten van verschillende scholen een mooi podium kregen,” zegt de vader van een meisje dat vanavond gedanst heeft. “Sommigen stonden er heel zelfverzekerd, anderen juist heel zenuwachtig… maar het was een warme zaal dus ik denk dat dit voor iedereen een heel leuke avond was. Met vooral héél veel trotse mensen in de zaal!”

Kippenvelmomenten
Ook Doreth Donkers, intern cultuurcoördinator van het Elde College, is blij en trots. “De leerlingen doen het allemaal zó goed! Voor sommige is het echt súperspannend, maar ze dóén het gewoon! We zijn ook blij met het aantal aanmeldingen: er staan vanavond 20 acts, waaraan in totaal zo’n 50 leerlingen meedoen. En zó veelzijdig, hoe mooi is dat!” Loes, het meisje dat zong in het optreden samen met Lein, wil van haar talent zelfs haar beroep maken. “Ik ben dit jaar geslaagd en ga een opleiding tot muziekdocent volgen in Tilburg”, vertelt ze. “Al sinds ik heel jong was, ben ik met muziek bezig; ik drum al sinds mijn 8e en ik heb ook in een band gezeten. De spanning van een optreden ben ik wel gewend, dus ik vind dit vooral heel leuk vanavond. Bij de generale vanmiddag ging het alleen niet zo goed, maar dat is niet erg, want een slechte generale is een goede uitvoering!”

Aan het eind van de avond staan er heel wat ouders te glimmen. “Heel goed gedaan!” roept een groep vrouwen in het publiek. “Mogen wij deze leerlingen niet meenemen?” Al met al zijn er heel wat kippenvelmomenten gepasseerd. Maar deze avond laat vooral de indruk achter die Marlon aan het eind zo treffend verwoordt: “Ik ben totaal verrast! Er is zó veel talent op deze drie scholen… geweldig!”


Tekst: Dinges Tekst & Tekstadvies