Meer Museumschatjes dan ooit

Museumschatjes komt er weer aan! Dit jaar voor een extra lange periode, namelijk van maandag 1 oktober 2018 tot maar liefst vrijdag 1 maart 2019.


Het succesvolle project Museumschatjes zal alweer voor de 13e keer plaatsvinden. Met dit project kunnen de groepen 5 t/m 8 gratis met de klas naar een van de deelnemende musea in Noord-Brabant.
Dankzij 'Museumschatjes' kunnen 50.000 leerlingen van het Brabantse basisonderwijs gratis naar een Brabants museum. Musea die willen meedoen, sturen een mail naar irryvervoord@erfgoedbrabant.nl.
​​​​​​​Vanaf 14 mei 2018 kunnen scholen zich opgeven via deze link!

Na inschrijving ontvangt u in de week van 27 augustus het lesmateriaal op school. Ook in die week komt de lijst met musea online te staan op deze pagina. U moet dan nog zelf een afspraak maken met het museum van uw keuze.

Het museumbezoek moet plaatsvinden tussen 1 oktober 2018 en 1 maart 2019.

Over Museumschatjes

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.