Market Garden Airborne Evenement

Indrukwekkend Market Garden Airborne evenement voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van Meierijstad


Op vrijdag 15 september 2017 was er een indrukwekkend Market Garden Airborne evenement voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van Meierijstad. Zowel uit Veghel als uit Sint- Oedenrode waren groepen 7 aangemeld. Het doel: de bevrijding  herinneren en herdenken.

Re-enactors waren gekleed in Amerikaanse WO2 parachutisten uniformen en hadden 5 locaties uitgebreid aangekleed; een commandopost, radiopost, veldziekenhuis ( met een tot de verbeelding sprekende ‘gewonde soldaat’), defensieve posities rondom de brug en daarnaast rijdende historische militaire voertuigen. De Re-enactors gaven een ‘toen en nu blik’ van 1944 met uitleg. Een spannend en indrukwekkend programma wat de oorlog voor de leerlingen dichterbij bracht.

Omdat de kermis in feite een Herdenkingskermis is om de Bevrijding te vieren ( op 17 september werd in 1944 Veghel bevrijd ) is er voor gekozen dit evenement samen te laten vallen met de Veghelse kermis.

Elke groep kreeg een route toegewezen en bezocht vijf locaties. De leerlingen kwamen onderweg drie foto’s tegen met daarop afgebeeld telkens een persoon die Market Garden echt heeft meegemaakt. Bij elke foto vertelde een re-enactor het waargebeurde verhaal over die persoon, zodat de leerlingen zich nog meer konden inleven in het tijdsbeeld. Daarna werd de leerlingen gevraagd om drie karaktereigenschappen te kiezen welke zij vonden passen bij de persoon op de foto om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan. Tevens was er voor de leerlingen een vragenlijst die zij in kunnen invullen aan de hand van de onderweg opgedane kennis. De ingevulde vragenlijst leverden zij op de laatste locatie in en daarmee kan elke leerling een sticker met Airborne-logo verdienen.

Het spectaculaire, leerzame evenement paste goed bij het reeds beschikbare lesmateriaal van Plein23 over Operation Market Garden en elementen daaruit werden samengevoegd tot een passend geheel waaruit elke leerkracht een eigen keuze kan maken. Denk daarbij aan documentaire filmpjes, historische achtergrondinformatie voor de leerkracht en een moreel dilemma over een persoon die Operation Market Garden meemaakte. Wellicht is het een idee om het gehele onderwerp WO2 te verplaatsen naar september.