Geslaagd 1 Ander in de klas

1 Ander festival in de klas draait al vele jaren, maar in de vernieuwde vorm pas voor de tweede keer. Toch weer een beetje spannend, maar net als vorig jaar zijn de reacties van leerlingen, leerkrachten en worskhopgevers positief. 1 Ander staat voor goede sfeer, mee doen, goede organisatie en, bijna altijd, lekker weer.  Alleen het weer liet het dit jaar afweten,  in de rest was voorzien.


"Het gaat goed!!" Romy van der Pol van de organisatie straalt blijdschap uit. "Alle workshops draaien en iedereen is enthousiast!" Vanochtend zijn  leerlingen van groep 5, 6 en 7 van diverse Schijndelse basisscholen op het 1 Ander festivalterrein in het Kloosterpark voor 1 Ander in de klas. Voor het veertiende achtereenvolgende jaar vindt dit unieke project plaats. 1 Ander in de klas heeft jaren lang de Schijndelse basisschoolleerlingen kennis laten maken met andere culturen via optredens op de vrijdag voor het festivalweekend. Betty van Zutphen van de organiserende stichting Anders: “Twee jaar geleden hebben we hard gewerkt aan een nieuwe vorm voor het onderwijsprogramma van het 1 Ander festival en de activiteiten voor Platform Tolerantie. Vanuit dit Platform werd elk jaar een activiteit georganiseerd (over vrede en tolerantie). Om diverse redenen vonden we het nodig beide programma’s te herzien. We hebben de activiteiten van Platform Tolerantie samengevoegd met die van het festival om tot een kwalitatief sterker geheel te komen.

Gezamenlijke doelstelling
Het 1 Ander festival en het Platform tolerantie delen een gezamenlijke doelstelling. "Wij willen de schoolkinderen bewust laten worden van 'ik, ander, cultuur, geschiedenis en actualiteit'. Wij willen ze leren dat mensen verantwoordelijkheid moeten nemen, en vooral: hoezo is iemand 'anders'?” stelt Betty.
Zij vervolgt “Deze doelstelling kwam niet genoeg terug in het oude programma, en vorig jaar is al gebleken dat dit met de nieuwe opzet al hebben verbeterd." Het programma waarin scholen hun eigen bijdrage kunnen leveren en leerlingen actiever bezig zijn, bleek een schot in de roos. Het programma bestaat uit een gedeelte op school voor de midden- en bovenbouw. Op het festival krijgen de leerlingen een show te zien van een uur en volgen zij twee workshops. Betty vult aan: “de groepen bereiden op school een presentatie voor van maximaal 5 minuten die ze op het podium geven: hun eigen wereldhit”.
De kinderen namen deel aan diverse workshops, waaronder dans en acteren. Zij leerden te spelen met simpele materialen zoals stenen en dopjes. Elders op het terrein werd er geknutseld met afvalhout. De optredens op het tentpodium werden enthousiast ontvangen door de kinderen en ouders. De regen zorgde alleen aan het einde van de dag voor wat 'problemen'.
1 Ander in de klas is een onderdeel van de activiteiten die de Stichting Anders organiseert om duurzaamheid, vrijheid en tolerantie onder de aandacht te brengen. ZIj werken hierin nauw samen met Cultuurkade en Anja Dütting, combinatiefunctionairs cultuureducatie.

Bron: TV Schijndel