Pabo leskaarten

Studenten van FHKE Pabo Veghel hebben zich in het voorjaar van 2019 ondergedompeld in het aanbod van Operatie Market Garden en maakten waardevolle leeractiviteiten bij levensverhalen.
Kernwoorden daarbij zijn: Betekenisvol onderwijs,  Emotie,  Beleven actueel  thema, Verbinding met hier-en-nu, Eigenheid van het vak.
De resultaten zijn vormgegeven in leskaarten en verzameld op deze pagina. Ze kunnen gebruikt worden door leerkrachten van de groepen7-8 die met Operatie Market Garden gaan werken.

De lessen zijn uitgeprobeerd in stageklassen en nu ter beschikking gesteld aan Cultuurkade.
Je vindt ze op deze pagina terug in deze volgorde:
​​​​​​​
1. Escape
2. Verborgen portret
3. Wat voel jij?
4. Wat zou jij doen?
5. Zingen is geschiedenis beleven
6. Wat wil je beschermen?
7. Parachutisten
8. Kuip in de huid van​​​​

1. Escape

Een herinnering aan een misgelopen operatie genaamd market garden. De geallieerden landen tussen de Duitsers en krijgen de opdracht om enkele belangrijke steden en bruggen in te nemen. Je kruipt in de huid van een soldaat die betrokken is bij deze operatie en probeert terug te keren naar de geallieerde troepen.

2. Verborgen portret

Een manier om een indrukwekkende ervaring bij het levensverhaal te verwerken in een soort portret. Past bijv. na een bezoek van Renée Wolf in de klas. Stilstaan bij gevoelens van de ander en van jezelf.

Documenten

2. Leskaart

3. Wat voel jij?

De leerlingen gaan aan de hand van foto’s hun gevoel proberen te uiten op een creatieve manier. Thema's: emoties en WOII.  

Documenten

3. Leskaart

4. Wat zou jij doen?

Tijdens deze activiteit verplaatsen de leerlingen zich in de situatie van de oorlog en geven antwoord op morele dilemma’s.

5. Zingen is geschiedenis beleven

Leerlingen zoeken informatie op over WOII en verwerken dit door een couplet toe te voegen aan het lied.

Documenten

5. Leskaart
5a. Refrein (MP4 te verkrijgen via Cultuurkade)

6. Wat wil je beschermen?

Een manier om een indrukwekkende ervaring bij levensverhalen te verwerken. Samen betekenis geven aan ervaringen. Er wordt gebruik gemaakt van Visual Thinking Strategies.

Documenten

6. Leskaart

7. Parachutisten

Mede door de geallieerden die per parachute zijn geland, leven we nu in vrijheid. Toch zijn er ook heel erg veel parachutisten gesneuveld. Om deze helden te herdenken zijn er in Nederland verschillende monumenten geplaatst. De kinderen kunnen zelf een monument gaan maken om de parachutisten van Market Garden te bedanken.

Documenten

7. Leskaart

8. Kruip in de huid van

We doen een beroep op het inlevingsvermogen van de kinderen. Vanuit verschillende perspectieven naar een gebeurtenis kijken.

Documenten

8. Leskaart
8a. Personages
8b. Vriendenboekje

Totstandkoming

Na een eerste introductie door Cultuurkade zochten de studenten hun weg in het lesmateriaal en aanbod dat Cultuurkade samenstelde in het kader van 75 jaar Operatie Market Garden.
"Interessant wat je met morele dilemma's kunt doen in de klas", "Ik ga op mijn stageschool vragen of ik al lessen mag uitproberen in groep 7-8", "We willen geschiedenis met aardrijkskunde verbinden: hoe vind je je weg na een dropping?", waren de eerste ideeën van de studenten.

Tijdens de lessen Taal, Beeldende vorming en Geschiedenis onderzochten de studenten manieren om levensverhalen te verwerken in leeractiviteiten.
Kernwoorden daarbij zijn: Betekenisvol onderwijs,  Emotie,  Beleven actueel  thema, Verbinding met hier-en-nu, Eigenheid van het vak.

Daarbij hoorde ook een inspiratieles waarin een levensverhaal werd verteld. Mevrouw Wolf vertelde aan H1 haar onderduikervaringen zoals ze dat in september en oktober 2019 ook in een aantal groepen 7-8 gaat doen. En Peter Brouwer vertelde P1 over zijn ervaringen in een Jappenkamp op zeer jonge leeftijd.

Daarnaast tipten we de studenten om dit najaar een bijdrage te leveren bij de uitvoering van lessen en activiteiten op hun stageschool.
​​​​​​​Ben je zo'n stageschool? Bevraag de studenten gerust!