Aan de slag met Erfgoed

Aandacht voor erfgoed

‘Aandacht voor erfgoed is belangrijk’, horen we vaak terug van scholen. ‘De projecten zijn ook nog eens ontzettend leuk’, voegen ze er aan toe. En ook de aanbieders ervaren altijd enthousiasme bij docenten én kinderen. En dus hebben we als Cultuurkade Meierijstad ons thema te pakken voor het nieuwe schooljaar: Aandacht voor erfgoed.

De wereld vraagt om aandacht voor erfgoed

Ook de situatie in de wereld speelt mee in de keuze voor dit thema. Want de wereld staat op scherp, met veel uitdagingen, veel discussie en veel tegenstellingen. Het is belangrijker dan ooit dat kinderen weten waar hun eigen roots liggen. Dat draagt bij aan begrip voor de wereld om hen heen. Dat zorgt dat ze zich een mening weten te vormen. Dat ze die ook kunnen verwoorden. En dat ze op basis daarvan keuzes kunnen en durven maken.

Cultuurkade komt met uitgebreid pakket

“We willen de scholen in het basisonderwijs tal van opties aanbieden om op een leuke en leerzame manier met erfgoed aan de slag te gaan, samen met partners in de verschillende kernen”, vertelt Fieke Barten namens Cultuurkade Meierijstad. “Dan moet je denken aan excursies, leskisten, ontmoetingen, opdrachten, enz. Zoals we dat eerder ook gedaan hebben bij de herdenking van de bevrijding.”

Aandacht voor erfgoed past bij wens van overheid

Elke school kent de begrippen ‘burgerschapszin’ en ‘persoonsvorming’. Het zijn belangrijke criteria geworden voor de onderwijsinspectie: wat doet een school op dit gebied? Fieke: “Daar sluiten we met dit thema 100% op aan. We zijn nu druk bezig met het uitwerken van de ideeën. Laten we nu vooral hopen dat snel alles weer normaal wordt …”