Iets goeds doen voor de wereld

Militair Dave (27) was met vier collega's op het Fioretti College en nam de leerlingen van het verleden mee naar het heden. Nu werkt een leger heel anders dan 75 jaar geleden.


WIl je iets goeds doen voor de wereld? Kun je totaal niet tegen onrecht? Wil je mensen en kinderen helpen? Dat zijn allemaal redenen om er voor te kiezen militair te worden. Dat is ook vrijheid: kiezen of je dat wilt, of niet wilt. Momenteel zijn er collega's aan het helpen op de Bahama's om noodhulp te verlenen aan de inwoners.

Dave begint meteen vertaalslag van het materieel wat 75 jaar geleden werd gebruikt (een helm, veldfles, kleding zonder bescherming) naar het gereedschap waar zij nu mee mogen werken. Een vest met bescherming tegen kogels, camera's met kilometers zicht, communicatiemiddelen binnen bereik. Binnen een uur kan er bijvoorbeeld een klein ziekenhuis opgebouwd worden voor het behandelen van gewonden.

Daarna vertelt hij over de missies die hij meemaakte, waaronder Mali. Acht maanden werden ze getraind op alle scenario's die ze daar konden tegenkomen, en vervolgens een missie van vier maanden.
Zij waren vredestroepen, droegen blauwe helmen, zodat duidelijk is dat zij namens de VN aan het werk waren. Zodat de mensen weten: zij zijn hier niet om te vechten. De bevolking is blij met hen; kinderen kunnen weer naar school omdat de militairen bij een school de veiligheid bewaakten. Tijdens zijn missie in Afghanistan was hij een Guardian Angel, een beschermengel voor adviseurs die leerkrachten, brandweer- en politiemensen trainden en assisteerden tijdens gevechten.

Dave is serieuzer geworden en beseft zich des te meer: we hebben het zo goed in Nederland. Alles wordt voor je gedaan als je er zelf een beetje moeite in steekt.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend; defensie is op pad om te zorgen dat mensen, kinderen veilig kunnen slapen.

De leerlingen zijn er stil van en ondanks de vele foto's blijft het toch ver van hen af staan. Maar er worden ook vragen gesteld, over de opleiding. Er is een algemene opleiding van vier maanden en daarna kun je een specialisatie kiezen, bijvoorbeeld infanterie, genie, herstel, geneeskunde, transport of verkenner.

Natuurlijk wordt de rugzak nog even getest, zo'n 20-25 kg. "Valt wel mee!" is de conclusie van een aantal leerlingen. Maar dat komt omdat er gelukkig geen munitie, water en vest nodig zijn bij een schoolbezoek in Meierijstad.