1. Identiteit

We gaan kijken naar een filmpje over Hanneke. Ze is joods. Tijdens de oorlog was ze nog een kind. Ze werd gescheiden van haar ouders, want ze moest gaan onderduiken. Hanneke stelt zichzelf even voor.

Klik op deze link voor de lessuggestie.

Nabeschouwing

In de volgende lessen horen we meer van Hanneke. Over hoe het was om als kind zonder je ouders opeens bij vreemde mensen te moeten gaan wonen. En hoe gevaarlijk het was tijdens de oorlog.

2. Onderduiken

Toen ze 5 jaar was moest Hanneke gaan onderduiken: ze werd gescheiden van haar ouders en kwam in verschillende onderduikgezinnen terecht. Meestal moest ze zich schuilhouden zodat de Duitsers haar niet ontdekten. Maar in Eerde, haar laatste onderduikadres, was dat anders.

Klik op deze link voor de lessuggestie.

Nabeschouwing

Je hoort het: onderduiken was gevaarlijk, want als ze zich versprak en andere mensen in de gaten kregen dat Hanneke joods was, en dat ze ondergedoken zat, liep ze een groot risico. In de volgende les vertelt Hanneke daar meer over.

3. Gevaar

Hanneke zat tijdens de oorlog in totaal in 12 verschillende onderduikadressen. Gescheiden van haar ouders, steeds bij andere mensen in huis. Onderduiken was erg gevaarlijk, want als iemand er achter kwam dat ze Joods was dan hadden zowel zijzelf als haar onderduikouders een groot probleem. Ze moest dus ontzettend oppassen.

Klik op deze link voor de lessuggestie.

Nabeschouwing

Zo gevaarlijk was het dus. In de volgende lessen vertelt Hanneke meer over de bevrijding.

4.a Vrijheid terugkrijgen

Hanneke maakte Operatie Market Garden van dichtbij mee. Sterker nog: ze zat er middenin. En dat was geen pretje. Ook al was ze in eerste instantie heel blij.

Klik hier door naar de lessuggesties.

Nabeschouwing

De oorlog was dus voorbij, maar Hanneke zat nog steeds bij haar onderduikgezin in Veghel. In de volgende les vertelt Hanneke wat er nĂ¡ de oorlog gebeurde.

4.b Erwin over Operatie Market Garden

Op 17 september 1944 - nu bijna 75 jaar geleden - begon de bevrijding van Nederland. Met operatie Market Garden probeerden de geallieerden de Duitsers te verrassen. Maar dat ging niet helemaal zoals gepland. Straks zien we wat Hanneke allemaal meemaakte, maar eerst legt historicus Erwin Janssen uit wat er precies gebeurde tijdens Operatie Market Garden.

5. Na de oorlog

Veghel was vrij, maar de oorlog liet diepe sporen na. Hanneke vertelt over de periode na de bevrijding.