Educatie 80 jaar vrijheid

Het educatiepakket voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen bestaat uit 3 verschillende onderdelen. De scholen kunnen starten met het basispakket waarin een brede en stevige basis wordt gelegd om aan de slag te gaan met de herdenking van 80 jaar vrijheid.

Scholen die deelnemen aan het volledige kunstmenu kunnen daarnaast kiezen uit 3 lokale indrukwekkende activiteiten. Dit is onderdeel van het volledig kunstmenu, waardoor scholen hiervoor niet extra hoeven te betalen.

Scholen die gebruik maken van het 'Voorstellingen menu' van Cultuurkade kunnen uit dit keuzemenu hun keuzes maken.

Daarnaast is er nog een vrije keuze uit het activiteitenaanbod voor alle scholen. Hierin hebben lokale, regionale en landelijke partners een plek gekregen. Voor dit aanbod moeten de scholen betalen. Vanuit de gemeente krijgt elke leerling €5,- korting op dit aanbod, wat een fijn cadeau!

Basispakket educatie


Cultuurkade heeft voor alle scholen in Meierijstad een basis educatiepakket samengesteld waarin de lokale geschiedenis van de voormalige gemeenten Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel centraal staat. Omdat het belangrijk is om nooit te vergeten wat er is gebeurd, betekenis te geven aan onze eigen omgeving en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit basispakket educatie bestaat uit:

Historisch perspectief
Naslagwerk voor leerkrachten. Een overzicht van de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden in de gemeente Meierijstad.

Wat is het je waard?
​​​​​​​Lesmateriaal t.b.v. het waarde(n)volle gesprek in de klas over waarden en keuzes.
Bij een moreel dilemma gaat het om twee waarden die met elkaar in conflict komen. Door te discussiëren over dilemma's kan zodoende meer begrip ontstaan voor de verschillende keuzes die mensen maken, omdat duidelijk wordt waaròm ze die keuze maken.
Je kunt kiezen uit lokale dilemma's gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Sint-Oedenrode, Schijndel, Mariaheide, Erp en Veghel. Daarnaast bieden we een inspiratiesessie aan voor leerkrachten.

Filmpjes met onderduikster Hanneke
​​​​​​​
Als achtjarig meisje maakte ze de bevrijding mee in Eerde-Veghel. Vijf korte films met een destijds 8-jarige onderduikster a.d.h.v. vijf thema’s;
1. ​Identiteit, 2. Onderduiken, 3. Gevaar, 4. Vrijheid terugkrijgen, 5. Na de oorlog.
Ideaal voor de introductie van activiteiten of thema's.

Kinderboek "Hannekelief"
Een leesboek geschreven door André van der Linden. Over Hanneke’s ervaringen tijdens en na de oorlog. En hoe ze in Eerde weer naar school mocht.
Verdieping op de films over Hanneke. Elke deelnemende groep ontving in 2019 een exemplaar, maar het is ook te leen in de bibliotheek.

Webpagina met digitale bronnen​​​​​​​

Activiteitenaanbod

De scholen hebben ook volop keuzes in het uitgebreide activiteitenaanbod. Maar liefst 9 initiatieven van lokale, regionale en landelijke partners zorgen voor een divers keuzepakket. Elke school maakte hierin een eigen keuze. Het gonst in september op de scholen van de activiteiten. Die overigens ook veelal op locatie zullen zijn: bijvoorbeeld het Basecamp op de Vlagheide, in Museum Jan Heesterhuis of in het Geronimo museum in Eerde.

Het activiteitenaanbod kun je hier inzien. Het boeken van de activiteiten kan tussen 7 maart en 3 april 2024.

Terugblik Operatie Market Garden 2019

Het najaar van 2019 stond bij Cultuurkade in het teken van Operatie Market Garden, de herdenking van 75 jaar vrijheid, OMG 2019. Na bijna twee jaar van voorbereidingen vonden in september 2019 heel veel educatieve activiteiten plaats voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Meierijstad.
Jeroen Vissers heeft een aantal van onze partners gesproken over hun ervaringen, zie de interviews hieronder.  

Het lesmateriaal stond dicht bij de kinderen en heeft ze aan het denken gezet