Terugblik Operatie Market Garden 2019

Het najaar van 2019 stond bij Cultuurkade in het teken van Operatie Market Garden, de herdenking van 75 jaar vrijheid, OMG 2019. Na bijna twee jaar van voorbereidingen vonden in september 2019 heel veel educatieve activiteiten plaats voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Meierijstad.
Jeroen Vissers heeft een aantal van onze partners gesproken over hun ervaringen, zie de interviews hieronder.  

Het lesmateriaal stond dicht bij de kinderen en heeft ze aan het denken gezet

Over educatie OMG2019


Educatie over Operatie Market Garden (OMG) voor alle scholen in Meierijstad

Voor Cultuurkade gaat cultuur- en erfgoededucatie over persoonsvorming van leerlingen in Meierijstad. Met een mix van activiteiten, zoals bij OMG 2019,  zetten wij ons daarvoor in. Altijd in een gelijkwaardige samenwerking met onze partners.

Via Cultuurkade begint ook op de scholen in Meierijstad de herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden te leven. Na de zomervakantie staat het onderwerp centraal op alle scholen in Meierijstad, de voorbereidingen zijn bijna klaar.

Inmiddels is alom bekend dat in september 2019 OMG groots wordt herdacht in Meierijstad: het is dan 75 jaar geleden dat wij onze vrijheid terugkregen. De gebeurtenissen van destijds, in onze eigen omgeving, zijn van grote betekening: ze hebben geleid tot de bevrijding van Zuid-Nederland, ook al gind de operatie als 'mislukt'de boeken in.

Cultuurkade heeft voor alle scholen in Meierijstad een basis educatiepakket samengesteld waarin de lokale geschiedenis van de voormalige gemeenten Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel tijdens en vlak na OMG centraal staat. Omdat het belangrijk is om nooit te vergeten wat er is gebeurd, betekenis te geven aan onze eigen omgeving en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De scholen hebben inmiddels allemaal de tasjes met het basispakket ontvangen. Daarin zit:

​​​​​​​Het lesmateriaal ‘Wat is het je waard?’ is de basis voor alle activiteiten. Scholen vinden het belangrijk om samen het gesprek te blijven voeren in de klas. Daardoor kun je je ethisch blijven ontwikkelen. Vooral in een maatschappij waar polarisatie aan de orde van de dag is.

Het lesmateriaal biedt handvatten om eigen voorbereidingen, lessen en richting te kiezen bij het thema in de klas en is tevens een goede voorbereiding voor de deelname aan gekozen activiteiten.  

Met de drie scholen voor voortgezet onderwijs werden maatwerkprogramma’s samengesteld.

Activiteitenaanbod
De scholen hebben ook volop keuzes in het uitgebreide activiteitenaanbod gemaakt. Maar liefst 24 initiatieven van lokale, regionale en landelijke partners zorgen voor een divers keuzepakket. Elke school maakte hierin een eigen keuze. Het gonst in september op de scholen van de activiteiten. Die overigens ook veelal op locatie zullen zijn: bijvoorbeeld het Basecamp op de Vlagheide, de expositie in de bibliotheek van Veghel, in de Beckart in Nijnsel of in het Geronimo museum in Eerde.

Meer weten? Neem contact op met Dorian Verkuijlen of Fieke Barten via info@cultuurkade.nl of 06-45007952.