Susanne blikt terug

Jellie Schippers (theatermaker en regisseur bij Schippers&VanGught) zat op de grond, met om haar heen een grote verzameling van haar brainstormschetsen en briefjes.


In een grote kring daaromheen zat ik samen met ongeveer 25 leerkrachten van de groepen 5-6 en mijn collega’s.
Geboeid, want Jellie nam ons volledig mee in haar gedachten en haar creatieve proces. Ze vertelde hoe ze, vanuit een persoonlijke gebeurtenis, door het verzamelen van beelden, kattenbelletjes en associaties een langzaam gistingsproces in gaat, dat soms wel maanden kan duren. En dat dan stukje bij beetje door experimenteren en uitproberen een voorstelling ontstaat.  Zeg maar dat we even mee mochten kijken in haar hoofd. Net zoals ze ons, in de voorstelling Warnet, mee wil nemen in het hoofd van een ander. Ik werd echt geraakt en geinspireerd door de openheid en intimiteit van haar verhalen.

Het was woensdagmiddag 4 maart 2020, deze kick-off van Kunstructeur/Warnet. De start van een bijzondere versie van Kunstructeur, waarbij de leerlingen deze keer eerst een hele bijzondere voorstelling zouden bezoeken, dan een workshop in de klas krijgen en vervolgens zelf aan het ontwerpen en experimenteren zouden gaan.
En aan het einde van de middag keek ik terug op een bijzondere ervaring. In mijn ogen gingen ook de aanwezige leerkrachten heel geïnspireerd naar huis, nieuwsgierig naar de voorstelling die ze met de leerlingen zouden bezoeken en hadden ze zin om met hen een creatief proces aan te gaan. Ze hadden er deze middag ruim voldoende handvaten en inspiratie voor gekregen. En ikzelf was razend nieuwsgierig naar de werkstukken in de vorm van foto’s en filmpjes die we toegestuurd zouden krijgen.

Een week later werd duidelijk, dat de leerlingen van de groepen 5-6 geen voorstellingen zouden bezoeken, dat er geen workshops en creatieve processen konden volgen en dat er geen inzendingen zouden komen. Een lastig virus gooide roet in het eten en de scholen gingen dicht. Maar gelukkig hadden we die bijzondere middag wel meegemaakt en heb ik de goede hoop dat het inspiratievuurtje dat Jellie bij ons heeft aangestoken nog niet uitgedoofd is. Zodat we het bij toekomstige projecten weer over kunnen brengen op de leerlingen.  

Dit moment uit het voorjaar wilde ik graag met jullie delen. Fijne zomer, groetjes Susanne