Ilona blikt terug

Het enige wat altijd hetzelfde blijft is dat er altijd iets veranderd.

Op het moment dat ik dit schrijf werk ik 266 dagen bij Cultuurkade. 266 dagen vol met nieuwe taken, collega’s, scholen, kinderen, icc’ers en directeuren. 266 dagen vol energie, enthousiasme, mooie projecten en fijne gesprekken.


In deze 266 dagen veranderde de werkelijkheid compleet en liet deze ons de wereld weer opnieuw bekijken. Eigenlijk net zoals kunst dat doet. Deze verandering en beweging zat in het hele jaar verweven.

Alle icc’ers in Schijndel doen mee aan de icc cursus. Dit is een icc cursus nieuwe stijl (ook al veranderd), die door middel van gesprekstechnieken leerkrachten handvaten geeft om zelf een cultuurbeleidsplan voor hun school te schrijven. Deze fysieke en digitale bijeenkomsten waren voor mij erg fijn om iedereen beter te leren kennen. Er is al een mooi begin gemaakt met de verschillende plannen en ik kan niet wachten om dit aankomend jaar samen verder uit te gaan werken.

Om onze projecten en de omgeving beter te leren kennen, ben ik naar Museum Jan Heestershuis geweest voor het project ‘Jet en Jan, Jong in 1910’. Door middel van een carrousel gaan de leerlingen terug in de tijd en maken ze kennis met activiteiten uit het jaar 1910. Over verandering gesproken!
​​​​​​​Wat veel indruk op de kinderen maakten was het sokken stoppen. Eenmaal een paar slagen geoefend met de weeftechniek gingen ze allemaal voortvarend te werk. “Ik ga tegen mama zeggen dat ze geen sokken meer hoeft weg te gooien, maar dat we ze gewoon kunnen maken” zei een leerling enthousiast tegen een andere leerling. Na de afronding komt er spontaan een leerling naar mij toe: “Ik vind het eigenlijk best wel leuk hier. Ik zou elke dag wel willen komen”. “Wat zou je dan gaan doen” vroeg ik. “Koffie malen!!! En alles gewoon nog een keer”.  Daar doen we het toch voor?

De laatste verandering van dit schooljaar die mij is bij gebleven is de digitale menupresentatie. Waar mijn collega’s “normaal” altijd een bijeenkomst organiseren om het menu te presenteren, kon dat dit jaar niet doorgaan. Hoe gaan we leerkrachten digitaal informeren en inspireren? We hebben een opzet gemaakt en alle aanbieders hebben vol enthousiasme een inspirerend filmpje aangeleverd. Het is gelukt, de aanmeldingen stromen binnen!

Op naar volgend schooljaar en de volgende 266 dagen!