4x4 Tip van de maand

Het creërend vermogen stimuleren bij leerlingen, hoe pak je dat aan?


Competenties cultuureducatie

Een van de opbrengsten van 8 jaar Cultuureducatie met Kwaliteit is dat we een goed inzicht hebben gekregen in de competenties die leerlingen ontwikkelen met kunst en cultuureducatie. We onderscheiden drie verschillende vermogens  die we vervolgens weer kunnen onderverdelen in gedragsindicatoren. De drie vermogens zijn:

  • Reflecterend vermogen
  • Creërend vermogen en
  • Onderzoekend vermogen

Het lijkt ingewikkeld om met deze vermogens en gedragsindicatoren als leerkracht zelf in de klas aan de slag te gaan. Met behulp van onze tips en de 4x4 inspiratiekaarten ontwikkeld door De CultuurLoper hopen we de drempel te verlagen.

Met de onderstaande tip werk je aan het creërend vermogen, gedragsindicator C5:
Leerling bedenkt en realiseert alternatieve oplossingen.

TIP:

Stel je leert je leerlingen een liedje aan en geeft daar ter aanvulling enkele voorbeelden van bodysounds aan toe. Denk hierbij  aan klappen, stampen met voeten of klakken met de tong. Je daagt vervolgens de groep uit om zèlf een geluid te verzinnen. De leerling die de hand opsteekt doet vervolgens precies na wat jij al hebt voorgedaan. Wat doe je dan? Hoe daag je die leerling uit om toch met iets nieuws te komen? Want zomaar zelf iets nieuws verzinnen is best ingewikkeld!
Om je hierbij te helpen kun je hieronder inspiratie kaarten downloaden, hoe je met kleine ingrepen je les kunt versterken en het creërend vermogen van je leerlingen kunt stimuleren.

Kijk bij Inspiratiekaart #1 – Welke muziek zit er in jouw handen?

Bron: De Cultuur Loper


Inspiratiekaarten