Aandacht voor erfgoed: De Schaapskooi

‘Veel kinderen staan verder van de natuur af dan ooit’


Het is officieel het mooiste plekje van Meierijstad, zo werd in 2020 bekend na de verkiezing: de Schaapskooi in Schijndel. En wat een geluk: kinderen van de basisschool kunnen er drie keer op bezoek: in de onderbouw, middenbouw én bovenbouw. “Dat is nodig ook”, ziet Frans Vonk namens de Schaapskooi, “want kinderen staan verder af van de natuur dan ooit!”

Jullie hebben voor elke leeftijd een eigen programma: voor onderbouw, tussenbouw én bovenbouw. Welke waarde krijgt erfgoed tijdens die bezoeken?

“Kinderen van de onderbouw maken op speelse wijze kennis met de dieren; kinderen van de middenbouw ontdekken wat er in en boven de grond groeit; en kinderen van de bovenbouw gaan met de schaapsherder op stap. Als je het puur over cultureel erfgoed hebt: we willen kinderen laten zien en laten ervaren hoe dicht we vroeger bij de natuur stonden en wat ons dat allemaal bracht. In voeding en kleding, maar ook op het gebied van wonen. We bouwden met natuurlijke materialen en zonder groot materieel. Hoe deden we dat?”

Is er een moment geweest tijdens zo’n bezoek waarop je zag dat er iets bijzonders gebeurde?

“Onze indruk is dat kinderen steeds verder van de natuur af komen te staan. Niet alleen kinderen trouwens, vaak ook hun ouders. Geloof je als ik zeg dat er ouders zijn die niet weten dat je van koren een brood kunt bakken? Natuurlijk is het mooi om te zien dat kinderen – en ouders dus – zich vaak verwonderen. En het komt voor dat kinderen live een geboorte van een lammetje meemaken. Dat is een indruk voor het leven. Maar ergens is die verwondering ook wel treurig. We hebben de natuur misschien wel harder nodig dan ooit, maar de vraag is of we ons dat met zijn allen ook beseffen …?”

Wat hoop je als Schaapskooi bij kinderen teweeg te brengen?

“Dat ze een liefde voor de natuur ontwikkelen. We willen kinderen laten ervaren dat er zo veel om hen heen gebeurt. Gewoon buiten. En niet alleen op je telefoon dus! De kunst is: je moet het wel willen zien. Dat is wat we hopen te bereiken: ze leren te kijken naar de dingen om hen heen. Dat je maar een oude boomstam op hoeft te tillen bijvoorbeeld om te zien dat er zo ontzettend veel leven op aarde is. Of dat een pier niet vies is, maar nuttig! En verder … moeten ze hier gewoon een fijne ochtend hebben natuurlijk. Want daar begint alle liefde mee, met plezier!"

Wil jij met je groep naar de Schaapskooi? Kijk hier voor de mogelijkheden om een bezoek in te plannen.

Tekst: Jeroen Vissers
​​​​​​​(in opdracht van Cultuurkade)