Zo gaan we met de 1-2tjes naar de scholen van de Meierijstad!

De verwondering, het dansplezier en de fantasie van de kinderen zorgen voor een heerlijke dag voor de dansers van de 1-2tjes.


Eind mei en in juni staat de laatste reeks T-shirtduetten van dit schooljaar voor de groepen 1-2 in Meierijstad op de planning. De T-shirtduetten zijn korte dansvoorstellingen in combinatie met een workshop en vormen een onderdeel van het Kunstmenu.
Cultuurkade vroeg dansgezelschap de Stilte om een artikel over hun ervaringen van een dagje 'T-shirtduetten' op de scholen in Meierijstad te schrijven:

​​​​​​​De ontwapende reacties van de kleuters tijdens en na het dansduet zijn fantastisch om mee te krijgen: sommigen hebben een stier gezien, een vogel of vlinder, anderen valt het op hoe de dansers elkaar vasthouden of zelfs op elkaar gaan staan. Daarna mogen de kinderen in de huid van de dansers kruipen. We gaan allemaal dansen! Een opwarming en verschillende dansopdrachten komen aanbod. Dit alles heeft te maken met het dansduet, dat de kinderen hebben gezien. Zo gaan zij ontdekken wat ze allemaal kunnen en net als onze twee dansers ook samen met zijn tweeën kunnen dansen.

Een dag 1-2tjes draaien is eigenlijk een korte tournee van een dag. We starten ’s ochtends voor 7 uur in Breda bij de Stilte met een bus geladen met een balletvloer, muziekinstallatie en kostuums en gaan met zijn drieën op pad; twee dansers en een workshopleider.

Als het verkeer meezit, zijn we vaak rond half 9 op de school, waar we die dag de 1-2tjes verzorgen. We laden uit, puzzelen de balletvloer in elkaar en vervolgens gaan de dansers zich klaar maken. Zij warmen zich op, nemen nog (stukken van) duet met zijn tweeën door en trekken hun kostuums aan. De workshopleider zorgt dat de balletvloer er netjes bij ligt en dat de muziekinstallatie werkt, zodat de muziek tijdens het duet voor het publiek goed te horen is. En dan komt het publiek binnen om 10 uur en starten we met ons eerste 1-2tje van de dag. Het tweede 1-2tje komt er om 11.00u meteen achteraan. Daarna hebben we allemaal even een pauze, waarin we even ontspannen, eten, drinken om zo weer op krachten te zijn voor het laatste 1-2tje om 13.00u. Vaak kletsen we nog over de workshop en hoe goed de kinderen daarin meegingen, wat ons opviel en welke talenten (!) we hebben gezien. Kinderen kunnen zo open en onbevangen dansen. Als we na het derde 1-2tje weer alles hebben opgeruimd, rijden we rond 14.30u terug naar huis.

Het is een hele afwisselende dag, de dansers komen niet alleen om hun duet te laten zien, maar bouwen mee op en af en zijn tijdens de dansworkshop betrokken bij de kinderen. Na het laatste 1-2tje rijden we weer terug naar Breda en sluiten daar af. Een dag met 1-2tjes houdt in dat we ons publiek van heel dichtbij meemaken. De dansers zien en horen de reacties van de kinderen meteen en daar wordt in de terugreis naar de Stilte vaak nog over nagepraat. Dit directe contact zorgt voor extra energie en veel dansplezier bij onze dansers.

Reacties in het gastenboek op de website van de Stilte zijn ook super welkom!

Foto's: Hans Gerritsen.