Alle leerlingen groep 7/8 bezoeken Rhythmix

Liggen alle gekleurde doekjes op de stoelen klaar? En zijn we klaar voor de ontvangst? Het ontvangen van 450 leerlingen uit groep 7/8 van verschillende scholen uit Meierijstad vraagt wat organisatie en coördinatie. “Ik heb er zoveeeeeel zin in” klinkt het buiten bij het verzamelpunt.


Een half uur later zitten al die leerlingen in de grote zaal van De Blauwe Kei én de rijouders op het balkon. Het kan beginnen!

Dorian Verkuijlen vertelt waarom Cultuurkade ervoor kiest om deze voorstelling in het kunstmenu op te nemen. “We hebben voor deze voorstelling gekozen omdat dit een kans is die we niet voorbij willen laten gaan, hoe vaak kun je nu als leerling de Philharmonie zien”? vraagt zij zich enthousiast af. “Dit is echt een voorstelling die je wilt meemaken. Stilzitten gaat niet. Het is een combinatie tussen een groot Philharmonisch orkest en slagwerk. Je voelt de muziek tot in je tenen. Het heeft een mooie vertaalslag naar de kinderen met herkenbare klassieke muziek, humor, en een actieve bijdrage”.

En die actieve bijdrage, die hebben we gevoeld tijdens de voorstelling. Van klappen, stampen tot zingen en vingerknippen. Alle geluiden, van hard naar zacht en van snel naar langzaam kwamen voorbij. Als afsluiter gingen alle leerlingen staan en zongen ze samen het Rhythmix lied. Een aantal meisjes van basisschool De Beemd slaan de armen om elkaar heen en zingen alsof hun leven er vanaf hangt, dat doet muziek met ze!

Deze voorstelling blijft nog lang nadreunen en zoals een leerling zei; ‘ Het was heel vet, alleen mijn handen zijn stuk”!

Deze voorstelling is onderdeel van het kunstmenu, waar alle scholen uit Meierijstad aan deelnemen. Zo krijgen de leerlingen een brede basis van cultuureducatie. Kunst leert hen om zonder oordeel en met een open blik te kijken. Zowel naar de wereld en naar de ander als naar zichzelf. Het helpt ze op die manier om hun eigen persoonlijkheid te vormen.

In totaal bezochten ruim 1800 leerlingen afgelopen donderdag en vrijdag de interactieve voorstelling Rhythmix van philharmonie zuidnederland en Percossa.