"We wisten niet waar we moesten kijken."

Dat is zomaar een van de reacties die we ontvingen na bezoek aan de voorstelling Oor/Sprong in de Lambertuskerk


De Lambertuskerk was de eerste 2 weken van dit jaar even in gebruik als theater. Op het priesterkoor in de Lambertuskerk in Veghel, daar waar normaal gesproken het altaar staat, stond tussen 10 en 20 januari een flinke tribune. De kerkbanken en gangpaden vormden het podium voor Oor/Sprong. Een bijzondere setting voor een bijzondere en eigenzinnige voorstelling.

Ongeveer 1500 leerlingen van de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Meierijstad bezochten Oor/Sprong. Een voorstelling zonder woorden die werd uitgevoerd door 10 mensen van 8 verschillende nationaliteiten en in leeftijd varierend van 22 tot 68 jaar. Allemaal ander en toch samen een geheel vormen, dat is meteen ook het onderliggende thema.

Jack Timmermans, artistiek leider van de voorstelling bracht in deze voorstelling de moderne dans van dansgezelschap de Stilte, de middeleeuwse zang van Cappella Pratensis en de moderne muziek van harpist Remy van Kesteren samen. Jack wist deze totaal verschillende kunstdisciplines tot een geheel te smeden. En toch behield ieder de eigen identiteit, en deed de voorstelling recht aan de prachtige historische Lambertuskerk. Oor/Sprong bracht letterlijk en figuurlijk tegenstellingen in harmonie samen. Hiermee slaan ze een brug naar het heden en het actuele maatschappelijke thema diversiteit.

Vooraf kregen de leerkrachten het lesmateriaal toegestuurd om de leerlingen goed voor te bereiden en om na afloop na te praten.
En achteraf kregen we al veel mooie reacties terug van leerlingen en leerkrachten:

  • 'Het was overal'
  • Ik heb mijn eigen verhaaltje gemaakt'
  • 'Het is oké dat je er soms geen verhaal bij kunt bedenken, het gaat om de ervaring.'
  • 'Als ik een cijfer van 1 tot 10 moet geven dan geef ik een 11.'
  • 'Je voelde de trillingen van de harp, toen de harp zo gard ging klonk het boos.'
  • 'Het was een soort cadeautje, je wilst niet wat je ging krijgen en nu weet je het eigenlijk nog niet, maar ik ben toch blij.'

Waarom organiseert Cultuurkade een bijzondere theatervoorstelling tijdens schooltijd?
Cultuurkade koos voor deze bijzondere voorstelling om de kinderen een brede kennismaking met live dans en muziek te bieden, die niet mainstream zijn. De voorstelling vraagt om een open blik. Het mag schuren en vraagtekens oproepen. Want wie naar kunst kijkt, kijkt ook naar zichzelf. Wat zie jij? Je mag je eigen verhaal maken van wat je ziet. We slaan met deze voorstelling andere bruggen dan het voorspelbare.
Oor/Sprong legt een link naar het thema diversiteit: We mogen anders zijn, we mogen verschillend zijn. Verschillende zangers, verschillende dansers en een harpist laten horen en zien dat we juist door de verschillen iets moois op kunnen bouwen. Door de eeuwen heen is het anders zijn dan anderen voor velen lastig. Toch is juist het erkennen van verschillen een voorwaarde om in vrede met elkaar te leven. Dat we anders zijn, betekent niet dat we niet bij elkaar horen.