Het belang van cultuuronderwijs

Cultuureducatie als antwoord op identiteitsontwikkeling in de 21e eeuw

Zeg je ‘cultuureducatie’ dan heb je het over alles wat plaatsvindt op het snijvlak van onderwijs en cultuur. Over kunst in de klas en ver daarbuiten. Over prikkelen, verrijken en verbinden. Breed en belangrijk dus. En ook actueel. Want 2020 gaat de geschiedenisboeken in als een pittig jaar voor beide sectoren. Zowel financieel als organisatorisch. Thuisonderwijs of juist onderwijs op anderhalve meter. Het nagenoeg wegvallen van de culturele agenda. Er zijn drempels genoeg in onze nieuwe werkelijkheid. Tijd dus voor wat broodnodige duiding én een constructieve blik op de toekomst. Lees dit artikel verder via deze link

Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein

Mark Mieras (wetenschapsjournalist) legt in dit filmpje uit waarom kunsteducatie broodnodig is voor het kinderbrein. Kunst is een essentieel spel om te overleven, en daarom is het belangrijk dat scholen kunstonderwijs serieus nemen.

Hoe kijken naar kunst werkt

Professor Erik Scherder laat in deze film zien dat kijken naar kunst de hersenen van kinderen in beweging zet.

Professor Erik Scherder: “Voor kinderen in de groei van hun brein is het fantastisch om naast het normale programma kunst en cultuur aangereikt te krijgen.”

Waarom is muziek belangrijk op school?

Vorige week hadden we een ambitiegesprek met één van onze scholen. Het ging er over dat ze de onbevangenheid van kinderen niet willen afleren. Met als voorbeeld die uit volle borst zingende kleuterstemmen als pure reactie, dicht bij zichzelf. En zingen – muziek – levert dus ook veel op.
Was je je ervan bewust dat zingen kan helpen om vlotter, en met minder onrust, te wisselen naar de volgende activiteit?

Wetenschapsjournalist Mark Mieras zette zijn bevindingen op een rijtje voor Méér Muziek in de Klas.
Naar aanleiding van het onderzoek is te lezen dat:

- Muziek ons blij en sociaal maakt
- Muziek je leert beter samen te werken én beter te luisteren
- Muziek ontwikkelt een sterkere zelfsturing
- Muziek je uitdaagt
- Én muziek zorgt voor een prettiger leerklimaat

Het gehele artikel is hier te lezen.

Cultuur is wel/niet essentieel

We kunnen best een dagje zonder cultuur, dus cultuur is niet essentieel, zo redeneerde minister Hugo de Jonge. Henri Swinkels weet dat het zo simpel niet is. Alleen via cultuur kunnen mensen zin geven aan hun leven en aan hun plaats in een samenleving. En daarmee is cultuur essentieel voor onze toekomst. Lees hier verder

Door Henri Swinkels