Menupresentatie 2022-2023

We hebben afgelopen maanden een prachtig kunstmenu samengesteld voor schooljaar 2022-2023. We hebben gekozen voor inspirerende, uitdagende en mooie voorstellingen, die aanzetten tot reflectie en nadenken over jezelf in relatie met je omgeving. Want; wie naar kunst kijkt, kijkt naar zichzelf!

Op deze pagina informatie over:

Handleiding boekingsysteem en groepen aanmaken.

​​​​​​​Kunstmenu Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode

 • Groep 1 - 2 | Theater |De Driedaagse | Theater Artemis
 • Groep 3 - 4 | Theater |De Driedaagse | Theater Artemis
 • Groep 5 - 6 | Dans | OOR/Sprong | De Stilte, Cappella Pratensis en harpist Remy van Kesteren
 • Groep 7 - 8 | Muziek|Rhythmix | philharmonie zuidnederland en slagwerkgroep Percossa.

Uitgebreid menu Schijndel en Veghel

 • Groep 1 - 2 | Foto, Film, Video | Kort en Klein
 • Groep 3 - 4 | Beeldend | VerderKijken DoorDenken
 • Groep 5 - 6 | Beeldend | VanDaan
 • Groep 7 - 8 | Literatuur en Beeldend | Koning Quast | Bibliotheek Meierijstad

Verplaatst menu Veghel

 • Groep 3 - 4 | Kunst en Techniek | Kunstructeur Voedingding | Phoenix Cultuur

ICC Bijeenkomsten (Interne Cultuur Coördinator)

Belangrijk!

Voordat je de onderdelen van het menu gaat boeken, moet je eerst de juiste groepen aanmaken op onze website. Hoe dit werkt lees je o.a. terug in deze beknopte handleiding over het boekingsysteem.

Wil je alleen weten hoe je nieuwe groepen aanmaakt? Kijk dan het filmpje hiernaast.
Let op: De leerkrachten die bij de groep staan krijgen uiteindelijk ook de mailtjes over het project. Dit kan naderhand alleen nog door de icc-er handmatig worden aangepast in elke afzonderlijke (reeds gedane) boeking.

Als dit is gedaan ben je klaar om de voorstellingen te gaan boeken. Je vindt op deze pagina een directe link naar het aanbod. Daarnaast kun je ook bij de onderdelen van het kunstmenu komen door onder het kopje 'Aanbod' aan de linkerkant te filteren op het juiste pakket wat voor jou van toepassing is (bv. Kunstmenu Sint-Oedenrode).

Aandachtspunt voor Verdi-scholen: vul bij de nieuwe groepen alsjeblieft overal de nieuwe Verdi-mailadressen in.

Kunstmenu 2022 - 2023 voor alle basisscholen uit Meierijstad

Per doelgroep vind je hier de belangrijke informatie en link naar het boekingsysteem.

Groep 1-2 & 3-4
​​​​​​​De Driedaagse

Theater Artemis ontwikkelde vier theatrale performances die zich gedurende drie dagen afspelen op een basisschool. Met de komst van deze onverwachte gast, zal alles op school even drie dagen anders zijn. Drie dagen is de verbeelding aan de macht. Dit is theater dat dicht op de huid zit.

We hebben voor dit project gekozen omdat het ruimte geeft aan verwondering. Het komt erg dichtbij, de leerlingen gaan op avontuur in hun eigen omgeving. Het is een verrassende kunstconfrontatie en een theaterervaring die anders is dan normaal. Doordat het op school plaatsvindt is het kleinschalig en speciaal voor groep 1-2 en 3-4.

Periode
September t/m maart

Locatie voorstelling
Op school

Geschikt voor
Groep 1 t/m 4

Belangrijk

 • Er zijn vier verschillende varianten (Stoffologie, De Takkentoktikker, Klusbedrijf Smorenberg, Nog Niet Ontdekte Diersoort). Afhankelijk van de grootte van je school en de ligging is er een keuze voor jullie gemaakt, welke variant er bij jullie op school komt.
  Let bij het boeken goed op dat je de juiste variant boekt (zie schema)
 • Je kiest de startdatum. Vanaf die dag is De Driedaagse drie dagen bij jullie in school. Praktische zaken (aanvangstijd e.d.) worden per school persoonlijk door Artemis overlegd en afgestemd.
 • Maak 1 reservering en klik daarbij alle groepen aan die het betreft: 1-2-3-4.

Thema's
Onderzoeken, experimenteren, kunst en ontdekking. Per variant zullen er nog aanvullende themasuggesties worden gedaan in de emailreminder (na de boeking).

Boeken
De Driedaagse A, B, C en D

Groep 5-6
​​​​​​​Oor/Sprong

Oor/Sprong is een voorstelling door de Stilte, Cappella Pratensis en harpist Remy van Kesteren. Het is een combinatie van muziek gebaseerd op middeleeuwse zang en hedendaagse dans. Verschillende wereld die samen komen met behoud van de eigen identiteit. In de voorstelling brengen zij letterlijk en figuurlijk tegenstellingen in harmonie samen. Hiermee slaan ze een brug naar het heden en het actuele maatschappelijke thema diversiteit.

We hebben voor deze voorstelling gekozen omdat deze voorstelling een brede kennismaking met dans en live muziek is die niet mainstream zijn. Het vraagt om een open blik. Het mag schuren en vraagtekens oproepen. Iedereen ziet iets anders. De voorstelling vindt plaats op een bijzondere erfgoedlocatie, namelijk de Lambertuskerk te Veghel.

Wie naar kunst kijkt, kijkt ook naar zichzelf. Wat zie jij? Je mag je eigen verhaal maken van wat je ziet.  Stel je open en merk wat er gebeurt bij de kinderen, bij jou. We slaan met deze voorstelling andere bruggen dan het voorspelbare.

Periode
10 januari t/m 25 januari 2023

Locatie voorstelling
Lambertuskerk te Veghel

Geschikt voor
Groep 5- 6 en eventueel combinatiegroepen van 4-5 en 6-7

Thema's
​​​​​​​Ontmoeting, identiteit, verschillen, diversiteit, samenkomen, vrijheid

  Boeken
  Voorstelling Oor/Sprong boeken
  Voor leerkrachten: Maak kennis met de artistiek leider in december 2022. Datum en tijd volgen later.

  Groep 7 - 8
  ​​​​​​​Rhythmix

  Rhythmix is een voorstelling door Philharmonie zuidnederland en slagwerkgroep Percossa. In deze ontdekkingstocht laten de vier enthousiasmerende slagwerkers van Percossa de uitersten van het orkest ervaren: van bijna stilte tot de indrukwekkende zindering van een groot symfonieorkest, van heel langzaam tot onspeelbaar snel. Ze stimuleren je om actief te luisteren en nodigen je uit mee te doen.

  We hebben voor deze voorstelling gekozen omdat dit een kans is die we niet voorbij willen laten gaan. Dit is echt een voorstelling die je wilt meemaken. Stilzitten gaat niet. Het is een combinatie tussen een groot philharmonisch orkest en slagwerk. Je voelt de muziek tot in je tenen. Het heeft een mooie vertaalslag naar de kinderen met herkenbare klassieke muziek, humor, en een actieve bijdrage.

  Wij zijn heel blij dat wij dit kunnen en mogen organiseren. Een voorstelling met zo'n groot orkest kan alleen maar op grote schaal georganiseerd worden (d.m.v. kunstmenu in Meierijstad en een groot theater).

  Periode
  24 en 25 november 2022

  Locatie voorstelling
  Theater De Blauwe Kei, Veghel

  Geschikt voor
  Groep 7-8 en eventuele combinatiegroepen 6-7

  Thema's
  Geluid, instrumenten, bodypercussion, muziek, beweging, samenwerken, verschillen en overeenkomsten, theaterbezoek.

  ​​​​​​​Boeken
  Rhythmix

  Uitgebreid kunstmenu voor scholen uit Veghel en Schijndel

  in dit uitgebreide kunstmenu maken we aanvullende keuzes en zorgen we ervoor dat alle disciplines aan bod komen.

  Groep 1-2
  ​​​​​​​Kort en Klein

  Dit lesmateriaal voor kleuters is ontwikkeld rondom acht korte animatiefilms. Het betreft een diverse selectie vol met verbeelding, fantasiefiguren en bijzondere verhalen. De keuze van de animatiefilms is gebaseerd op kwaliteit, originaliteit en de interessewereld van de kleuters. Uit de acht animatiefilms kun je als leerkracht zelf een keuze maken, gebaseerd op thematiek of verwerkingsopdrachten.

  Elke les start met het bekijken van een korte animatiefilm. Daarna volgt reflectie op het waarnemen, gevolgd door doe-opdrachten om de animatie op verschillende manieren te verwerken.
  Denk o.a. aan bewegings-, spel-, muziek-, taal- en knutselopdrachten, ook hier kun je (indien gewenst) een selectie uit maken. Aan het einde van het project is het mogelijk om een eenvoudige animatieopdracht te doen met de klas (maar dit is niet noodzakelijk).

  We kiezen voor Kort en Klein omdat in animaties het onmogelijke mogelijk is. Kleuters leven in een magische wereld en kunnen zich daardoor gemakkelijk verplaatsen in de karakters die soms onmogelijke dingen doen in een soms rare wereld. Ze zullen verwonderd raken bij het bekijken van de animaties. Deze verwondering kunnen ze met behulp van de creatieve- en reflectieopdrachten uiten en verwoorden. Ook zullen de kinderen tijdens de activiteiten gericht zijn op de zintuigen zien en horen, maar ook proeven en voelen worden aangesproken.

  Periode
  Leskist Kort en Klein is gedurende het hele schooljaar te leen in periodes van drie weken. Tip: Je kunt de leskist inzetten ter verdieping van een bepaald thema. Kijk goed in je jaarplanning bij welk thema je de leskist in wilt zetten.

  Geschikt voor
  Groep 1-2 (3-4)

  Boeken
  Leskist Kort en Klein

  Groep 3-4
  ​​​​​​​VerderKijken DoorDenken

  ‘VerderKijken DoorDenken’ is een lespakket voor groep 1-8 waarin platen van lokale, nationale en internationale kunstwerken zijn opgenomen met bijbehorende reflectievragen. Leerkrachten hebben met dit lespakket handvatten om laagdrempelig met leerlingen naar kunst te kijken en over kunst te praten. Zonder dat je als leerkracht alles over het kunstwerk hoeft te weten.
  Leerlingen komen in  aanraking met diverse kunststromingen en -disciplines in het kader van cultuuronderwijs en leren met een open blik naar hun omgeving te kijken.
  ​​​​​​​In de gesprekken die ontstaan met behulp van de kunstkaarten kun je op een veilige manier naar jezelf, de ander en de wereld om je heen leren kijken. Het reflecterend vermogen van de leerlingen wordt vergroot en ze komen tot de ontdekking dat een ander misschien welk heel anders naar een kunstwerk kijkt.

  Periode
  Dit lesmateriaal kun je het gehele schooljaar inzetten. Er worden in het schooljaar 3 momenten aangeboden om als leerkracht aan te sluiten bij de scholing over de thinking routines, als start van het project. Kies de datum die het dichtst ligt bij de door jouw gekozen uitvoeringsperiode van het project. De scholing wordt verzorgd door een museumdocent van het Design Museum 's-Hertogenbosch.

  Geschikt voor
  Groep (1 - 2) 3- 4 (5 - 6 - 7 - 8)

  Boeken
  Kijk hier alvast het filmpje voor leerkrachten met meer informatie over dit lespakket.

  VerderKijken DoorDenken leerkrachten training
  VerderKijken DoorDenken lespakket

  Groep 5-6
  VanDaan

  Leer denken als een kunstenaar

  Aan de kapstok hangt ineens een groene tas. Van wie is die tas? Waar komt die tas ‘VanDaan’? Met deze vragen start het project ‘VanDaan’; een verhalend ontwerp dat leerlingen van de middenbouw meeneemt op een avontuur langs diverse kunstvormen en kunstenaars. Samen met Daan onderzoeken ze de vraag: "Waar haalt een kunstenaar zijn inspiratie vandaan?”

  Zij helpen Daan door hun eigen bevindingen, ideeën en gedachtes rondom deze vraag te verzamelen. En ze gaan - samen met Daan - kijken bij uiteenlopende kunstenaars, zoals een schrijver, fotograaf of musicus. Tot slot gaan de leerlingen op zoek naar hun eigen inspiratie, zoals een kunstenaar dat doet.

  Dit project leert leerlingen het belang om met een onderzoekende blik in de wereld te staan. In plaats van alles al te weten met maar één waarheid, gaan zij zelf op onderzoek. Het laat je kennismaken met alle kunstdisciplines.

  ​​​​​​​Het project duurt minimaal drie lessen, maar het leent zich om aan te passen en uit te breiden naar eigen inzicht.

  Periode
  Het lesmateriaal is het gehele schooljaar naar eigen inzicht in te zetten. We organiseren 2x een leerkrachtenbijeenkomst als start van het project. Kies de datum die het dichtst ligt bij de door jouw gekozen uitvoeringsperiode van het project. De bijeenkomst wordt verzorgd door kunstenaar Jillis Verbeek.

  Geschikt voor
  Groep (4) 5 - 6

  Thema's
  Kunst, ontdekking, bouwen, eigen plek, het verschil maken, creatief proces, inspiratie, kunstenaars.

  ​​​​​​​Boeken
  ​​​​​​​
  ​​​​​​​Leerkrachtenbijeenkomst Vandaan
  Lesmateriaal VanDaan

  Groep 7-8
  ​​​​​​​Koning Quast

  Hedendaagse beeldende kunst wordt verbonden met jeugdliteratuur in de breedste zin van het woord. Leerlingen van groep 5 t/m 8 maken kennis met een aantal kunstwerken binnen het thema tekst, taal en tekens, in combinatie met een aantal boeken die dit thema ondersteunen. De verhalen achter de kunst worden in verband gebracht met datgene wat in de bibliotheek te vinden is. Het project vindt plaats in de bibliotheek.

  Wij hebben gekozen voor dit project in het uitgebreide kunstmenu, om te laten zien dat er meer manieren dan communiceren en verhalen vertellen zijn dan via tekst en spreken. Het kan namelijk ook via beeld. Een mooie en verrassende expositie met gevarieerde beeldende kunst laat dit zien. De expositie is veelzijdig en niet enkel 2D. In een combinatie van andere culturen en materialen worden taal en tekens gebruikt.

  Periode
  1 februari - 10 maart 2023 in Bibliotheek Veghel
  20 maart - 13 april 2023 in Bibliotheek Schijndel

  Geschikt voor
  Groep (6) 7 - 8

  Thema's
  ​​​​​​​Taal en tekens, communicatie, zintuigen, verhalen vertellen

  Boeken
  Bibliotheekbezoek Koning Quast
  Kijk hier het filmpje voor leerkrachten met meer informatie

  Verplaatst menu voor de scholen uit Veghel

  .

  Groep 3-4
  ​​​​​​​Kunstructeur; Voedingding

  Dit project combineert techniek- en kunstonderwijs en versterkt de onderzoekende, ontwerpende en creatieve aspecten van beide disciplines. Het thema is Voedingding. De kinderen gaan de veelgevraagde uitvinder Isaac D. helpen door zelf een voedingding te bedenken en te maken.

  Met Kunstructeur:
  •    werk je aan een vakoverstijgend project
  •    ontwikkel je 21e eeuwse vaardigheden
  •    ben je ontwerpend en onderzoekend aan het leren
  •    zijn beleving, verbeelding en verwondering de basis voor talentontwikkeling
  •    werk je aan meerdere kerndoelen tegelijk

  Periode
  Op 21 september 2022 is de kick-off voor leerkrachten
  In de periode van 10 oktober - 24 november komen de leerlingen naar de Noordkade voor de workshop, die dient als kick off voor het project in de klas.

  Locatie kick-off
  Noordkade Veghel

  Geschikt voor
  Groep 3-4 en combinatiegroepen met groep 5

  Thema's
  Experimenteren, voeding, kunst, techniek, uitvinden, ontwerpend leren,

  ​​​​​​​Boeken
  Kick off Kunstructeur voor leerkrachten
  Workshop Kunstructeur voor leerlingen

  ICC bijeenkomsten

  Voor komend schooljaar staan drie gezamenlijke bijeenkomsten voor Interne Cultuur Coördinatoren (ICC) gepland.

  Data ICC-bijeenkomsten '22-'23

  Schrijf de data van de ICC-bijeenkomsten voor het komende schooljaar vast in je agenda en meld je meteen aan via de onderstaande linkjes.

  8 november 2022 inclusief etentje ter ere van het 5 jarig bestaan van Cultuurkade.
  2 februari 2023
  ​​​​​​​
  6 juni 2023, menupresentatie

  NB. De ICC werkgroep van Schijndel heeft daarnaast nog twee aparte bijeenkomsten ingepland op
  27 september 2022 en 22 juni 2023.