VerderKijken DoorDenken
Beeldend

Open blik
‘VerderKijken DoorDenken’ is een lespakket voor groep 1-8 waarin platen van lokale, nationale en internationale kunstwerken zijn opgenomen met bijbehorende reflectievragen. Leerkrachten hebben met dit lespakket handvatten om laagdrempelig met leerlingen naar kunst te kijken en over kunst te praten. Zonder dat je als leerkracht alles over het kunstwerk hoeft te weten. Leerlingen komen in  aanraking met diverse kunststromingen en -disciplines in het kader van cultuuronderwijs en leren met een open blik naar hun omgeving te kijken. In de gesprekken die je krijgt middels de kaarten gaat het om kijken naar jezelf en de wereld. Het reflecterend vermogen van de leerlingen wordt vergroot.

Kunstkaarten
Op de voorkant van iedere kunstkaart staat een afbeelding van het kunstwerk dat besproken zal worden (ook digitaal beschikbaar). Op de achterkant is informatie over de kunstenaar en/of het kunstwerk te vinden, samen met de vragen die bij het werk gesteld kunnen worden. Deze vragen zijn ter ondersteuning van het gesprek. Ze zijn opgesteld vanuit de Thinking Routines.

Het pakket zit voor de groepen 3-4 in schooljaar 2018-19 in het kunstmenu en bestaat uit:
- drie kunstkaarten uit ‘de grote wereld’ (nationaal en internationaal)
- negen kunstkaarten met een openbaar kunstwerk uit Meierijstad
- een ‘lege’ kunstkaart met een Thinking Routine die toepasbaar is op een (of meer) kunstwerken die de leerkracht interessant vindt of bijv. een kunstwerk via www.kunstinveghel.nl in de omgeving van de school.

Het project is echter omvangrijker dan de groepen 3-4, en is voor de groepen 1-8 in zijn geheel digitaal beschikbaar via Klunky. Het is voor gebruik in de groepen 1-2-5-6-7-8 dus niet noodzakelijk om het daadwerkelijke pakket in huis te hebben. Door een boeking te maken ontvang je een reminder met toegang tot het lesmateriaal in de periode van jouw keuze.

Dit lesmateriaal is mede mogelijk gemaakt m.b.v. Promotiebudget Gemeente Meierijstad
​​​​​​​
In het kader van de promotie van de gemeente Meierijstad is in 2016 een promotiebudget toegekend, omdat dit initiatief zorgt voor binding en ontmoeting tussen de drie gemeenten en wordt daardoor door de gemeente ondersteund.De leerlingen leren zich inleven in diverse situaties en leren op een andere manier kijken dan hun eerste gedachte
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Reflectief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 5000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school of bij de kunstwerken uit de openbare omgeving van de school.
Tijdsinvestering Naar keuze
Benodigde ruimte klaslokaal
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers n.v.t.