Met de klas meer dan een eeuw terug in de tijd. Hoe was het dagelijks leven toen voor de tweeling Jet en Jan?
In dit project gaan de leerlingen in hun eigen woonplaats honderd jaar terug in de tijd. Samen met de tweeling Jet en Jan maken de kinderen kennis met het dagelijks leven in 1910.
Daarbij komen de thema's kleding, wonen, werk, school, voeding, vervoer en spel aan bod.
Het project is op maat gemaakt voor het dorp waar de leerlingen op school zitten. Het voorleesverhaal speelt zich daar af en aan de hand van oude foto's kunnen de leerlingen vroeger en nu vergelijken.
Ze leren niet alleen veel over het dagelijks leven in 1910, maar reflecteren ook op het heden, op hun eigen dagelijks leven: hoe is dat anders of hetzelfde als bij Jet en Jan?
En dat allemaal vooral door te doen! Bij Museum Jan Heestershuis gaan de leerlingen zelf aan de slag met voorwerpen uit de tijd van Jet en Jan.
Ze gaan bijvoorbeeld zelf de was doen, koffie malen, schoonschrijven op een leitje en sokken stoppen.
Na de museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt.
Het project voor leerlingen van groep 5 is ontwikkeld door Erfgoed Brabant en het Museum Jan Heestershuis.
Hier werk je aan bij 'Op stap met Jet en Jan, jong in 1910'
Lokaal erfgoed, verhalen, kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken: 100 jaar geleden en nu, taal. Burgerschapsbouwsteen: identiteit.
Waarom hebben wij gekozen voor ‘Op stap met Jet en Jan, jong in 1910’?
Het project Jet en Jan gaat al een tijd mee, maar is onlangs volledig herzien door Erfgoed Brabant. Scholen blijven positieve evaluaties invullen en zijn erg te spreken over de museumles.
Niet zitten en luisteren, maar zelf doen, dat verhoogt de betrokkenheid. Met veel plezier en verwondering stappen leerlingen terug in de tijd, een onderzoek naar je eigen lokale verleden, om nooit te vergeten.
Praktisch
Ik ga tegen mama zeggen dat ze geen sokken meer hoeft weg te gooien maar dat we ze gewoon kunnen maken"