Jet en Jan, jong in 1910
Erfgoed

Op stap met Jet en Jan! Leven in de tijd van Ot en Sien: dit komt in iedere lesmethode geschiedenis aan bod. Maar waarom zou je dit thema uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf? 'Op stap met Jet en Jan' is opgebouwd rond het voorleesverhaal van Jet en Jan. Aan de hand van deze twee leeftijdgenootjes maken de kinderen kennis met thema's als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910.

In de Meierijsche Museumboerderij te Heeswijk-Dinther gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze gaan bijvoorbeeld zelf zeep kloppen, koffie malen, schoonschrijven op een leitje of sokken stoppen. Na de museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt.

  1.      Bezoeken aan de Museumboerderij worden voor een klas gepland op een dinsdag, twee weken na de start van het project.
  2.      Het tijdstip van de start van een bezoek is om 09.30 en 12.00 uur.
  3.      Een bezoek aan de Museumboerderij duurt 1,5 uur.
  4.      De bezoeken vinden plaats in de periode half september t/m half november 2023 en dan weer vanaf half februari t/m eind juni 2024.
  5.      Van de rijdende / begeleidende ouders wordt een zeer actieve rol verwacht in de vorm van het begeleiden van een groepje leerlingen tijdens het activiteitencircuit.           Zes begeleiders, exclusief de leerkracht.
  6.      Stevig schoeisel is i.v.m. de spelletjes een vereiste; dus geen slippers.
  7.      Om de aandacht niet af te leiden valt het aan te bevelen van te voren af te spreken wie er foto's maakt, liefst één persoon.


Meerdere groepen
Cultuurkade Veghel heeft drie lestassen die op toerbeurt uitgeleend worden aan scholen. Elke school krijgt de lestas gedurende drie aaneengesloten weken in huis. Afhankelijk van het aantal groepen, maak je een tweede boeking en is er een 2e lestas beschikbaar.


Alles was goed georganiseerd, fijne ontvangst, leuke activiteiten, in relatief korte tijd veel gedaan en geleerd.
Beoordeeld met een 8.8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 36
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Meierijsche Museumboerderij, Meerstraat 28, Heeswijk-Dinther.
Tijdsinvestering 4 lessen en het museumbezoek van 1 1/2 uur
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Leerkracht en minimaal 6 begeleiders.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.