Vrijheid | Basecamp
ErfgoedVrijheid

Ook dit jaar wordt er in gemeente Meierijstad weer een groot historisch militair kampement - een levend museum - opgebouwd, net als in 2014 en 2019. Vele originele voertuigen, tenten en uitrustingstukken zijn hier te bezichtigen. De deelnemers van Operatie Market Garden 2024 stellen hun privé eigendommen ten toon voor het grote publiek. Met hart en ziel heeft men de laatste 80 jaar tijd en energie gestoken in het in goede staat houden van deze originele WO2 attributen.

Het kampement is ingericht met verschillende ‘displays’, die worden ingericht en bemand door vrijwilligers die laten zien waar hun materiaal tijdens de tweede wereldoorlog voor gebruikt werd.
Wat komt er allemaal kijken bij een oorlog? Waar moet de legerleiding zoal voor zorgen? Wat deed een soldaat als hij niet aan het front zat?
Het basecamp is de afgelopen twee edities erg succesvol geweest. Een groot aantal bezoekende basisschoolleerlingen kreeg een onvergetelijke geschiedenisles “in het veld”.
Stichting Operation Market Garden doet er alles aan om van OMG 2024 net zo’n groot succes te maken. 

Omschrijving bezoek
Alle leerlingen worden plenair ontvangen en welkom geheten. Een klas van meer dan 20 leerlingen wordt gesplitst in twee groepen. In groepen + 1 begeleider (ouder of leerkracht) worden de leerlingen door een deskundige gids door het kamp geleid.
De groepen bezoeken verschillende displays waar één of meerdere vrijwilligers laten zien waar het materiaal voor gebruikt werd.
Middels een roulatieschema maakt elke groep kennis met drie displays die elk een eigen (leger)onderdeel laten zien. 
De rondleiding duurt 1 uur. Na de rondleiding mogen scholen ervoor kiezen om met leerlingen op het kamp te blijven en rond te lopen onder eigen begeleiding. Het is daarbij niet de bedoeling om displays bezet te houden tijdens rondleidingen van andere groepjes.

Waar je aan werkt:
Levende geschiedenis.

Praktisch: 

  • De leerkracht heeft ter voorbereiding in de klas het kader van OMG aangegeven. Leerlingen zijn (in grote lijnen) bekend met: WO II, het doel van OMG en waarom juist hier een basecamp is opgebouwd.
  • Ma. 16 september t/m vr. 20 september 2024 op tijdsloten: 09.00u - 10.30u - 12.00u. Tijdvak 14.00u is dagelijks beschikbaar voor het voortgezet onderwijs. 
  • Het bezoek aan het basecamp is ook geschikt voor combinatiegroepen met groep 6.
  • Groepen >20 leerlingen worden verdeeld onder twee gidsen. 

"Erg leuk en mooi qua opzet. Kinderen waren echt betrokken en onder de indruk."

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.9 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 180
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Het oude MOB-complex aan de Vlagheide in Schijndel (tussen Eerde en Wijbosch), Vlagheide 6C.
Tijdsinvestering 1 uur (zonder reistijd), voorbereiding/verwerking naar eigen inzicht van de leerkracht
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Per groep minimaal 2 begeleiders (ouders of leerkrachten).
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade