Tonnie en Kee in Keutelree
Erfgoed

Opa Tonnie woont al jaren in een wolkenkrabber in New York. Vijftig jaar geleden is opa Tonnie naar New York verhuisd. Daarvoor woonde hij in een klein (fictief) dorp in Noord-Brabant: Keutelree. Zo'n klein dorp is toch wel heel anders dan de grote stad. Zijn zus Kee woont nog steeds in Keutelree. Ze woont in de boerderij waar ze in de jaren 50 van de vorige eeuw samen zijn opgegroeid. Wat mist hij haar erg! Hij besluit haar op te gaan zoeken. Zou er veel veranderd zijn in het dorp?

Via animaties maken de leerlingen kennis met Tonnie en Kee en verdiepen zij zich in de volgende vragen: Wat is het verschil tussen een stad en een dorp? Wat voor soorten huizen zijn er allemaal? En wat is er allemaal veranderd in Keutelree sinds opa Tonnie vijftig jaar geleden verhuisde? De leerlingen leren over de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu.

Als opa Tonnie besluit terug te keren naar Keutelree om zijn zus Kee te bezoeken is dit reden voor een groot feest. De leerlingen organiseren voor opa Tonnie én voor hun eigen opa’s een ouderwets feest. Op deze manier zal Tonnie zich wel thuis voelen.

Samenwerking
In Veghel kunnen de heemkundekring Erthepe en/of heemkundekring Vehchele een bijdrage leveren aan de lessen (gastles) en materiaal voorbereiden dat geschikt is voor uw school. Bijv. oude kaarten, foto’s van het vroegere straatbeeld van de school, maar ook voorwerpen uit die tijd. Aan de gastles van de heemkundevereniging zijn geen kosten verbonden. 

Hier werk je aan bij 'Tonnie en Kee in Keutelree': verschil stad en dorp, missen, op reis gaan, feest vieren, erfgoed, vroeger en nu en omgeving.

Waarom hebben wij gekozen voor ‘Tonnie en Kee in Keutelree'?
Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands, rekenen/wiskunde en kunstzinnige oriëntatie. Burgerschapsbouwstenen: identiteit, diversiteit.

Praktisch

  • Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding met daarin een DVD met vijf animaties, vijf basislessen, extra opdrachten, werkbladen en bijlagen.
  • Lesvoorbeelden en filmpjes zijn te bekijken via de website van Erfgoed Brabant.
  • Is het lesmateriaal niet (meer) aanwezig op school? Bestel het dan opnieuw via Erfgoed Brabant.  Het lesmateriaal wordt ter ondersteuning digitaal toegestuurd als deze activiteit wordt geboekt. 

Het opa (en oma) feest is een leuke afsluiting
Beoordeeld met een 6.6 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 3, Groep 4
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 1000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering 5 à 7 lesuren
Aanbieder Cultuurkade

Bij dit aanbod hoort ook

Het lesmateriaal is facultatief uit te bereiden met de Tonnie en Kee eiermand van Erthepe, die kan geboekt worden via onderstaande link.