Expeditie Birgittinessen
Erfgoed

Aan de rand van Uden staat een echt bewoond klooster. Je kunt het vanaf de weg bijna niet zien door de metershoge, oude muur die er omheen gebouwd is. Er hangt een sprookjesachtige, mysterieuze sfeer. Het is het (t)huis van de zusters Birgittinessen. Lang niet alles weten we van hen. Ze hebben er voor gekozen om in de anonimiteit te leven. Wat we wel weten, is dat ze ieder dag bidden, mediteren en werken. 

Het leven van de Birgittinessen lijkt daarmee heel anders dan dat van ons, afgesloten van de buitenwereld. Kun jij je voorstellen wat iemand beweegt om in een klooster te gaan? Wat moesten de zusters hiervoor doen? En hoe vrijwillig was of is dat eigenlijk? 

In de 'Expeditie Birgittinessen' worden leerlingen meegenomen in een wereld die de meesten van hen niet kennen. In groepen maken ze in een escape room-achtige activiteit kennis met de geschiedenis van de zusters Birgittinessen. Met een tablet ontdekken ze alle hoeken van het museum en de kruidentuin om vragen te beantwoorden en puzzels op te lossen. Zo komen ze steeds een stukje dichter bij het ontrafelen van alle sporen uit het verleden die nog altijd duidelijk aanwezig zijn: de kloostergangen, de cellen, oude manuscripten en beelden van de Meester van Koudewater.

Praktisch: bij onverhoopte afzeggingen die 7 dagen of minder voor het geplande project worden gedaan, zijn wij genoodzaakt 50% van de aanvankelijke kosten in rekening te brengen.


Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 32
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden
Tijdsinvestering bezoek 2 uur & 40 minuten nabespreking in de klas
Benodigde materialen -
Benodigde ruimte -
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Begeleiders niet noodzakelijk
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Museum Krona