Uitgelicht: 'de Aesopusbrug' uit Verderkijken, Doordenken

Een idee van onze collega's van Cultuurplaza De Kempen om kunstwerken uit de buitenruimte in de spotlight te zetten. Wat een goed idee!


Enige jaren geleden hebben wij 'Verderkijken Doordenken' (VKDD) ontwikkeld voor de scholen in de gemeente Meierijstad. Zin om ermee aan de slag te gaan?
​​​​​​​Download de PDF onder aan de pagina en bekijk de video hiernaast als je meer wilt weten over VKDD.

We trappen af met een kunstwerk uit Sint-Oedenrode: De Aesopusbrug van Architect Floris Alkemade.

Floris Alkemade (1961) is een architect uit Sint-Oedenrode. Hij ontwierp de Aesopusbrug aan de Corridor in Sint-Oedenrode. Tijdens een wandeling is de oversteek van een rivier een belangrijk moment. Bruggen zijn altijd recht en steken het water op een zo kort mogelijke manier over. ‘Het stoorde mij dat bruggen altijd maar recht zijn, terwijl wandelroutes kronkelen’, zegt Alkemade. Daarom heeft hij de gebogen lijnen van de wandelroute ook over het water laten zien met deze brug. De gebogen brugstructuur wordt door rechte balken gedragen. Hierdoor is er een tweede route over het water: een rechte. Doordat de wandelroute uitkomt op de gebogen route over de brug, is de rechte weg een omweg. In één van de bochten op de brug staat een bank. Dit is ook bedoeld om je te vertragen, zo kun je tijd nemen om te kijken naar de rivier.

Het lesmateriaal van VKDD is op school aanwezig of kan geleend worden bij Cultuurkade, reserveer VKDD via deze link.

Foto: Wim Roefs


VerderKijken Doordenken, Aesopusbrug