Vrijheid | Van Horen Zeggen
LiteratuurVrijheid

In 2019 speelde René "Van horen zeggen" als schoolvoorstelling. In 2024 komt hij met een vertelvoorstelling de klas in. Deze geüpdatete versie omvat nieuwe verhalen, verzameld van mensen die de oorlog hebben meegemaakt.
"Van Horen Zeggen" neemt je mee op een aangrijpende reis door verhalen van moed, strijd en menselijkheid, geïnspireerd door de oorlogservaringen van  de onder andere de familie van René . 

Verhalen
Lokale verhalen van de kernen en dorpen waar René te gast is, vormen een essentieel onderdeel van de voorstelling. De basis is opgebouwd uit persoonlijke verhalen van René, als zoon en kleinzoon van een joodse vader en opa, en hun ervaringen tijdens de 2e wereldoorlog.
René, een ervaren verhalenverteller, brengt zijn jarenlange expertise mee in deze vertelling. 

De kracht van de vertelling wordt ondersteund door beeldmateriaal op het digibord, waardoor een visuele context ontstaat die verhalen tot leven brengt. Ondanks het zware onderwerp weet René op een luchtige toon en met een lach, met minimale middelen, kinderen te laten denken over hoe een situatie in een conflictsituatie zou kunnen uitpakken. René wil kinderen over het verleden informeren, maar hen ook laten kijken naar het hier en nu. 

Actualiteit
"Van Horen Zeggen" gaat verder dan de geschiedenis en raakt actuele thema's aan, zoals de oorlogen in Gaza en Oekraïne. Er komen ook vragen aan het publiek: wanneer kijk je weg en wanneer neem je actie? Ken je vluchtelingenkinderen in jouw dorp of wijk?
De vertelling is een indrukwekkende ervaring die niet alleen het verleden belicht, maar ook de huidige wereld en de verantwoordelijkheid van elk individu in de maatschappij benadrukt.

Waar je aan werkt:
Waargebeurde lokale verhalen, de kracht van verhalenvertellen, bewustwording, verleden en actualiteit, verantwoordelijkheid.

Praktisch:

  • Zijn er meer groepen op één school dan mogen deze (maximaal drie) op één tijdstip geboekt worden. René moet gebruik kunnen maken van een digibord: ook als meerdere groepen samen de vertelling bijwonen in een andere ruimte dan een klaslokaal. Als er in deze ruimte geen digibord mogelijkheid is dan is samenvoegen niet mogelijk.
  • Wil je de vertelling liever in april 2025 dan in september 2024, mail dan even naar info@cultuurkade.nl, dat is op maat af te stemmen. 
  • De vertelling is ook geschikt voor een combinatiegroep met groep 6.

Een mooi en persoonlijk verhaal.
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 90
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering 55 minuten
Benodigde materialen Digibord
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Mr Poehaa