Voor even | Kunst in school
BeeldendFoto film video

Kunst in school! In de tentoonstelling 'voor even' zijn foto's te zien waar Noortje Haegens experimenteert met grote zeepbellen in het landschap. Met deze foto's legt Noortje haar plek in beeld vast. "Mijn voortuin is mijn atelier. Ik experimenteer met grote zeepbellen. Het is super leuk om te doen, het is speels, kleurrijk en voor maar heel even... patssss". De bijna uit elkaar spattende zeepbel refereert hieraan: nu is het mooi, maar dat kan zomaar voorbij zijn.

De leerlingen maken kennis met kunst in de vorm van hedendaagse fotografie en ervaren wat dit voor hen kan betekenen. Naar aanleiding van de tentoonstelling gaan de leerlingen analyseren, experimenten en reflecteren. Door zelf reuzebellen te maken en te fotograferen brengen de leerlingen hun eigen plek in beeld. Met de toverachtige techniek gaan ze op zoek naar de kracht van kleur en vorm. 

Noortje Haegens haar werk was onderdeel van museale tentoonstellingen: het Stedelijk Museum Breda, Kunstmuseum Den Haag, het Zuiderzee Museum (Enkhuizen), het Van Abbemuseum (Eindhoven) en Het Noordbrabants Museum (Den Bosch).

Hier werk je aan
Wie naar kunst kijkt, kijkt naar zichzelf, ik en de ander, hedendaagse fotografie, onderzoeken, ontdekken, creëren, samenwerken, reflecteren.

Waarom wij hebben gekozen voor 'voor even'
Een tentoonstelling die naar je toe komt, wordt opgebouwd en afgebouwd, met precies de juiste hoeveelheid materialen. Als dat geen luxe is. Voor een paar weken kunst in school waar je iets mee moét, want hij maakt nieuwsgierig. Of je nou wil of niet. Je kunt er niet omheen. Met betoverende kunstwerken waar je naar wil blijven kijken. De leerkrachtenhandleiding is duidelijk en zo ook het lesboekje voor leerlingen. Je kunt er als leerkracht meteen mee aan de slag. Veel plezier!

Praktisch​​​​​​​

  • Heb je vier of meer groepen die met 'voor even' gaan werken? Wacht niet te lang! Je dient twee aanééngesloten periodes te boeken (voordat dit niet meer lukt). De tentoonstelling staat dan vier aaneengesloten weken bij jullie op school.
  • Heb je 1, 2 of 3 groepen kies dan één datum. De tentoonstelling staat dan twee aaneengesloten weken bij jullie op school.
  • De ruimte waar de tentoonstelling 'Voor even' komt te staan heeft een minimum afmeting van 5 x 4 meter nodig. Denk aan een brede gang of een aula achtige ruimte.
  • De kunstenaar komt de tentoonstelling op- en afbouwen en neemt hierover vooraf persoonlijk contact op met de school.
  • Niet geschikt voor combinatieklassen groep 4/5.
  • Wel geschikt voor combinatieklassen 6/7.  

Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 100
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie - BS 't Kwekkeveld, Cornelis Trompstraat 47, Schijndel (aula)
- Op school
Tijdsinvestering Naar eigen keuze. De materialenkoffer + tentoonstelling blijft 2 of 4 weken op school. Het lesprogramma bestaat uit 3 lessen van circa 40, 60 en 40 minuten.
Benodigde materialen A4 papier, pennen en stiften. In les 2 maken de leerlingen gebruik van camera’s. Veel scholen hebben tablets die kunnen fotograferen, gebruik deze. Als dit niet het geval is, kunnen leerlingen zelf camera’s of telefoons meebrengen van thuis. Printer.
Benodigde ruimte Aula of brede gang.
Aanbieder Cultuurkade