Kort en Klein
Foto film video

Inhoud

Dit lesmateriaal voor kleuters is ontwikkeld rondom acht korte animatiefilms. Het betreft een diverse selectie vol met verbeelding, fantasiefiguren en bijzondere verhalen. De keuze van de animatiefilms is gebaseerd op kwaliteit, originaliteit en de interessewereld van de kleuters.

​​​​​​​
Uit de acht animatiefilms kun je als leerkracht zelf een keuze maken, gebaseerd op thematiek of verwerkingsopdrachten. Het lesmateriaal is zo opgebouwd dat elke les start met het bekijken van een animatie.
Daarna volgt reflectie op het waarnemen, gevolgd door doe-opdrachten om de animatie op verschillende manieren te verwerken. Denk o.a. aan bewegings-, spel-, muziek-, taal- en knutselopdrachten.
Voor elke les zijn speelobjecten, lesmaterialen of een prentenboek toegevoegd. Aan het einde van het project is het mogelijk om een eenvoudige animatieopdracht te doen met de klas, maar dit is niet noodzakelijk.

Doordat het onmogelijke mogelijk wordt in de animatiefilms zullen de kleuters, die nog leven in een magische wereld, zich gemakkelijk identificeren met deze karakters die onmogelijke dingen doen in een soms rare wereld.
Ze zullen verwonderd raken bij het bekijken van de animaties. Die verwondering kunnen ze met behulp van de reflectieopdrachten en creatieve opdrachten uiten en verwoorden.
In de activiteiten zullen de kinderen zintuiglijk waarnemen; zien en horen, maar ook ‘proeven’ en ‘voelen’ worden aangesproken.
In het lesmateriaal ligt het zwaartepunt op beleven en reflectie met nadruk op de inhoud van het verhaal, de karakters, de omgeving, de emoties en creativiteit.
De ‘geheimen’ van animatie zullen kleuters nog niet begrijpen, maar wel aanvoelen en zeker ervaren. De multimediakoffer (Leskist voor groep 3 t/m 8) kan hen daarover later meer onthullen, als ze zelf animatiefilmpjes gaan maken.

Waar werk je aan met Kort en Klein
Het verwerven van kennis en waardering voor film, fotografie, en nieuwe media. Het ontwikkelen van taal: onder woorden brengen wat ze zien.
Het uitbreiden van hun woordenschat, zelf doen en zelf maken: ontwikkelen van expressie en creativiteit.

Waarom wij hebben gekozen voor Kort en Klein
Dit lesmateriaal voor kleuters is ontwikkeld rondom acht korte animatiefilms. Het betreft een diverse selectie vol met verbeelding, fantasiefiguren en bijzondere verhalen.
​​​​​​​De keuze van de animatiefilms is gebaseerd op kwaliteit, originaliteit en de interessewereld van de kleuters. 

Thema's
- Water, kleuren, vormen, dansen, geluid (Dots)
- Spelen, vriendschap, samen (Sientje in de speeltuin)
- Boven, beneden, dieren (La linea)
- Groente, fruit, eten, dieren (Soupe opera)
- Vormen, geluiden, contact leggen, dieren (Woof woof)
- Ziek zijn, ziekenhuis, dokter, angstig, bang (Picpic et patatrac)
- Dieren, tegenstellingen: dag-nacht, donker-licht, onder-boven (Tot au tard)
- Verliefd zijn, lentekriebels, gevaren (Tumbleweed tango)

Praktisch
- Kort en Klein wordt uitgeleend in periodes van drie weken. Grote scholen kunnen er voor kiezen om twee leskisten tegelijk te boeken (twee boekingen op dezelfde datum) of een tweede termijn te boeken. 
- Kort en Klein is ook geschikt voor combinatiegroepen met groep 3.Wauw, wat gaaf! Kijk eens wat ik heb gemaakt. Ik ben een blije regendruppel

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 7.3 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 120
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering Naar eigen keuze. De leskist blijft drie weken op school. 
Aanbieder Cultuurkade