Vrijheid | Basispakket educatie
ErfgoedVrijheid

In september-oktober 2024 is het 80 jaar geleden dat wij onze vrijheid terugkregen. Cultuurkade heeft op verzoek van de schoolbesturen voor alle scholen in Meierijstad een basis educatiepakket samengesteld. Hierin staat de lokale geschiedenis van de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel centraal. Om nooit te vergeten wat er is gebeurd, betekenis te geven aan onze eigen omgeving en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Het basispakket is digitaal beschikbaar (zie 'Downloads') en bestaat uit een aantal onderdelen dat los of gezamenlijk te gebruiken is. Je kunt ze toepassen bij geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Meierijstad.
Het bevat waargebeurde gebeurtenissen en verhalen die zich in Meierijstad hebben afgespeeld in 1944. Het bijbehorend lesmateriaal draagt bij aan (zelf)reflectie, bewustwording en tolerantie.​​​​​

  • Historisch perspectief
    Naslagwerk voor leerkrachten. Een overzicht van de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden in de gemeente Meierijstad. Uitgesplitst in een summary, Sint-Oedenrode, Veghel, Schijndel en een slotanalyse. Voorzien van digitaal bronmateriaal. 
    Het bijbehorende fotomateriaal vind je via https://www.cultuurkade.nl/vrijheid/afbeeldingen-historisch-perspectief en is te gebruiken op het digibord in de klas. Hoe ging het er hier aan toe? Wat zijn de lokale gebeurtenissen?
    ​​​​​​​​​​​
  • Wat is het je waard? - lesmateriaal t.b.v. het waarde(n)volle gesprek in de klas over waarden en keuzes.
    Bij een moreel dilemma gaat het om twee waarden die met elkaar in conflict komen. Wie zo'n keuze moet maken spreekt zich in feite uit over wat hij of zij belangrijk vindt, welke waarde het zwaarst telt.
    Door te discussiëren over dilemma's kan zodoende meer begrip ontstaan voor de verschillende keuzes die mensen maken, omdat duidelijk wordt waaròm ze die keuze maken.
    Je kunt kiezen uit lokale dilemma's gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Sint-Oedenrode, Schijndel, Mariaheide, Erp en Veghel.

  • Films met onderduikster Hanneke
    Als achtjarig meisje maakte ze de bevrijding mee in Eerde-Veghel. Vijf korte films met een destijds 8-jarige onderduikster a.d.h.v. vijf thema’s; 
    1. ​Identiteit, 2. Onderduiken, 3. Gevaar, 4. Vrijheid terugkrijgen, 5. Na de oorlog.
    Plus één korte documentairefilm over Operation Market Garden in Eerde/Veghel (bij 4. Vrijheid terugkrijgen). Bekijk hier de films
    Ideaal voor de introductie van activiteiten of thema's.

  • Kinderboek "Hannekelief" 
    Een leesboek geschreven door André van der Linden. Over Hanneke’s ervaringen tijdens en na de oorlog. En hoe ze in Eerde weer naar school mocht.
    Verdieping op de films over Hanneke. Elke deelnemende groep ontving in 2019 een exemplaar, maar het is ook te leen in de bibliotheek.

  • Digitale bronnen voor in de klas 
    Via de projectpagina https://www.cultuurkade.nl/vrijheid/bronnen​​​​​​​.

Door het boeken van dit project krijg je op de datum van jouw keuze toegang tot het digitale lesmateriaal, als reminder om hiermee te gaan werken.
Het lesmateriaal werd in 2019 ook gedrukt en verspreid over alle scholen, waarschijnlijk is de complete set bij jou op school aanwezig.   


De gesprekken over morele dilemma's hebben veel losgemaakt in onze groep en werden op serieuze wijze en met hoge betrokkenheid gevoerd.

Reviews



Bekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.4 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 2000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school 
Tijdsinvestering Naar eigen keuze 
Benodigde ruimte N.v.t.
Aanbieder Cultuurkade