Middeleeuwse Stad leskist
Erfgoed

In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm.

Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen. Er zijn 15 thema's met opdrachten, voorwerpen en dvd's  in jute zakjes. De leerlingen gaan o.a. aan de slag met een rekenopdracht met middeleeuwse munten, het bestuderen van een stadszegel en het uitvoeren van monnikenwerk. In de opdrachten worden verschillende thema‚Äôs over het leven in de middeleeuwse stad behandeld die ook in de reguliere lesmethodes aan bod komen, zoals: de markt, feest, bestuur en rechtspraak, eten, wonen, kleding, geloof, boerenleven en oorlog.

Tot slot is er een 'standenspel' waarmee leerlingen spelenderwijs ontdekken wat het lot was van boeren, burgers, bisschoppen en edellieden.

Kosten
De leskist is gratis te leen voor scholen in Meierijstad. 


De leskist! Super goed geordend. Makkelijk te gebruiken. Mooie materialen.
Beoordeeld met een 6.8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 120
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering Leskist is drie weken in huis. Van drie lesuren tot projectweek uit te breiden.
Aanbieder Cultuurkade