Middeleeuwse Stad leskist
Erfgoed

In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm.

Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen. Er zijn 15 thema's met opdrachten, voorwerpen en dvd's  in jute zakjes. De kinderen gaan o.a. aan de slag met een rekenopdracht met middeleeuwse munten, het bestuderen van een stadszegel en het uitvoeren van monnikenwerk. In de opdrachten worden verschillende thema’s over het leven in de middeleeuwse stad behandeld die ook in de reguliere lesmethodes aan bod komen, zoals: de markt, feest, bestuur en rechtspraak, eten, wonen, kleding, geloof, boerenleven en oorlog.

Tot slot is er een 'standenspel' waarmee leerlingen spelenderwijs ontdekken wat het lot was van boeren, burgers, bisschoppen en edellieden.


Het gehele project kan worden afgesloten met een bezoek aan kasteel Heeswijk:

Het is mogelijk naast de leskist ook een bezoek aan kasteel Heeswijk te boeken in ons systeem. Let op: dit bezoek moet dus nog los geboekt worden en kan het beste geboekt worden in de derde week van het leskist project.

Tijdens het bezoek ontdekken de leerlingen de Middeleeuwse geschiedenis van Kasteel Heeswijk, het belang van de vesting, de veiligheid van de bewoners en de belegering van het Kasteel, beklim de toren en wie durft een Ridderhelm te passen?

Scroll naar onder om kasteel Heeswijk te boeken via deze website. Let op: Helaas is in de maanden november t/m februari geen bezoek aan het kasteel mogelijk.

Kosten
De leskist is gratis te leen voor scholen in Meierijstad. Voor de Veghelse scholen zijn de kosten van het kasteelbezoek opgenomen in de menuprijs. De scholen uit Schijndel, Sint-Oedenrode en Bernheze betalen voor het kasteelbezoek €5,- per leerling. Leerkracht(en) en begeleiders krijgen gratis toegang.


Leskist past bij thema stadsmakers van de methode Blink. -En bezoek kasteel Heeswijk; veel kinderen waren er nog nooit geweest.
Beoordeeld met een 7 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 120
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering Leskist is drie weken in huis. Van drie lesuren tot projectweek uit te breiden.
Aanbieder Cultuurkade