Van Ganzenveer tot iPad
BeeldendLiteratuurErfgoed

Van Ganzenveer tot iPad

Hoe werden toch al die prachtig versierde middeleeuwse boeken gemaakt? En dat in een tijd waarin elektriciteit nog niet eens bestond!
Leerlingen worden in het project ‘Van Ganzenveer tot iPad’ ondergedompeld in de wereld van kloosters en kastelen en leren ze over het monnikenwerk uit de middeleeuwen.

Pijtjes worden aangetrokken en ganzenveren worden in inktpotjes gedoopt. Er is zelfs echt perkament aanwezig! De leerlingen gaan echt beleven hoeveel werk het kostte om een boek te schrijven. Met z'n allen schrijven ze een boek vol met alle letters van het alfabet. Natuurlijk wordt het boek ook nog eens met veel kleur versierd. Na het museumbezoek is er een verdiepende les waarin leerlingen leren over de ontwikkeling van middeleeuwse boeken tot hedendaagse, digitale boeken. Deze verdiepende les is gemaakt door de Bibliotheek Meierijstad.

Het project ‘Ganzenveer’ sluit aan bij de leerlijnen van Nederlands, Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld en is speciaal ontwikkeld voor leerlingen uit groep 3 en 4. Het project sluit aan bij kerndoelen 51, 52, 54, 56. 

Voor 'Ganzenveer' worden de leerlingen in groepjes van vier (hoogstens vijf) kinderen verdeeld. We vragen per klas of er 2 of 3 begeleidende ouders mee kunnen komen ter begeleiding van het project.  

Let op! Bij onverhoopte afzeggingen die 7 dagen of minder voor het geplande project worden gedaan, zijn wij genoodzaakt 50% van de aanvankelijke kosten in rekening te brengen. 


"Goede organisatie in het Museum voor Religieuze kunst."

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.3 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 3, Groep 4
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden
Tijdsinvestering 1 uur 15 minuten
Benodigde materialen -
Benodigde ruimte -
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Museum Krona
Downloads Lesbrief docenten